Reparatia avioanelor Suhoi Su-25 ale Bulgariei a intrat in impas

Bulgaria are in continuare probleme cu avioanele de lupta Suhoi Su-25, pe care nu reuseste sa le repare si sa le readuca in stare de zbor.

Chiar daca guvernul de la Sofia a semnat in toamna anului trecut un acord privind reparatia capitala a 12 avioane Su-25 cu Uzina de Raparatii 558, din Belarus, acesta nu poate fi demarat deocamdata.

Si nu din cauza bulgarilor, daca va puteti imagina asta, ci din cauza sanctiunilor Uniunii Europene ce vizeaza regimul de la Minsk.

Astfel se face ca, desi Sofia a achitat o prima transa in valoare de 41 de milioane de euro catre compania din Belarus, bulgarii au avut surpriza sa constate ca banii le-au fost returnati de banca agreata, justificarea fiind aceea ca tranzactia ar incalca sanctiunile dispuse de Bruxelles.

Problema este ca situatia aceasta s-ar putea prelungi, UE mentinand sanctiunile impotriva Belarusului cel putin pana la finalul acestui an.

Chiar daca Sofia sustine ca acordul in cauza nu incalca sanctiunile, bancile, de teama unor amenzi usturatoare, nu vor sa intermedieze plata contractului, astfel ca avioanele raman nefunctionale pentru ca Uzina 558 nu se apuca de treaba pana cand dolarii sau euro nu intra in cont.

Valoarea totala a contractului este de 73,6 milioane de euro fara TVA.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Jap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Ai drecu vestici,nu le e milă de bulgarinezi. Dacă bulgarii “își trag” F-16 V nou nouț,pt. ce mai bagă lovele în gioarsele ăstea?