România a semnat contractul pentru cumpărarea celor 32 de avioane F-16 din Norvegia

România a semnat, în sfârșit, contractul de achiziție a celor 32 de avioane F-16 Fighting Falcon la mâna a doua din Norvegia.

Documentele au fost parafate vineri, la sediul Romtehnica.

Conform comunicatului de presă transmis de Ministerul Apărării, România va cumpăra 32 de avioane F-16 AM/BM la nivelul de upgrade M6.5.2, astfel că a dispărut și X-ul din tape-ul de modernizare.

388 de milioane de euro este valoarea acordului, care se va întinde pe 3 ani, primele avioane urmând a ajunge în România la finalul lui 2023.

Iată și comunicatul de presă al MApN:

”Vineri, 4 noiembrie, la sediul Romtehnica, a fost semnat contractul de achiziție de către Ministerul Apărării Naționale din România a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei.

Ministerul Apărării Naționale a obținut, în decembrie 2021, aprobarea Parlamentului României pentru inițierea procedurilor de achiziție și derulării acestora conform prevederilor Legii nr. 214 din 2022.

Instituția militară a convenit cu reprezentanții norvegieni contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 în configurația M6.5.2, motoare de rezervă și suport logistic.Valoarea contractului semnat astăzi cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 milioane euro și se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate spre sfârșitul anului 2023.

Contractul se derulează cu sprijinul Guvernului Statelor Unite ale Americii, în acest sens, Guvernul României a transmis scrisoarea de tip „Letter of request” adresată Guvernului SUA pentru care se anticipează primirea unui răspuns până la sfârșitul anului.

Avioanele vor fi livrate României în stare operațională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora de către Forțele Aeriene Române pentru o perioadă de minim 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranziție la avioanele de generația a V-a.

Achiziția celor 32 de avioane de la Guvernul Regatului Norvegiei reprezintă, în fapt, un transfer de capabilitate între două state membre ale NATO, pentru creșterea capacității de apărarea a României și asigurarea contribuției naționale la apărarea colectivă în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6, achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Misiunile specifice Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA) sunt executate cu aeronave F-16 și MiG-21 LanceR, însă folosirea acestora din urmă este o soluţie pe termen scurt (un an).

Scoaterea graduală din serviciu a avioanelor MiG-21 LanceR şi necesitatea executării în regim permanent a Serviciului de Luptă – Poliţie Aeriană cu avioane F-16, coroborate cu evoluția mediului de securitate regional, au determinat nevoia identificării unei soluţii care să permită apărarea spațiului aerian al României cu avioane F-16 și executarea SLP-PA cu avioane F-16, conform angajamentelor asumate față de NATO.”

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Adrian Cărja

Doamne ajuta, deja faceam scenarii negre: am crezut ca le iau Bulgarii si iar ramnem de căruța.Mai bine cu avioane si antrenam cumva piloti decat si fara avioane si fara pilotii + orcii prin bătătură

Alin

Exact. Am citit ca si britanicii au probleme cu pilotii pentru F-35-urile lor, deci nu suntem singurii cu probleme la antrenat de piloti. Ce e bine insa e ca o sa avem avioanele pentru viitorii piloti.

In fine!!!

Să sperăm că o să avem și gaz pt ele, sa nu ajungem sa le ținem de bibelou.

In fine!!!

Victorie! Am învins! ✌️

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x