Romania cumpara 5 avioane F-16A din Portugalia. Achizitia a trecut de Parlament

Daca mai aveati indoieli, e oficial: cumparam inca 5 avioane de lupta F-16A din Portugalia. Legea a trecut de Parlament si contractele pot fi atribuite.

Iata comunicatul MApN:

„Ministerul Apărării Naționale salută adoptarea astăzi, 11 decembrie, în Camera Deputaților, a Legii pentru continuarea dezvoltării capabilității operaționale aeriene cuprinse în Etapa de tranziție inițială a Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”.

Guvernul României va atribui Guvernului Republicii Portugheze contractul de achiziţie a cinci avioane F-16 A din excedent, a unui pachet de bunuri şi servicii care include şi modernizarea la un standard superior a avioanelor F-16 din Forţelor Aeriene Române, inclusiv a celor 12 aflate deja în dotarea acestora. Contractul mai include elemente de suport logistic şi instruirea personalului tehnic ingineresc.

Pentru achiziționarea pachetului de bunuri şi servicii complementare vor fi atribuite Guvernului Statelor Unite ale Americii contracte de tip Letter of Offer and Acceptance – LOA specifice Programului Foreign Military Sales – FMS.

Atribuirea contractelor se va face cu respectarea prevederilor art. 22 lit. f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.114/2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 195/2012, cu modificările şi completările ulterioare.

Primele patru aeronave din acest lot vor sosi în anul 2020, iar ultima în anul 2021. Ele se vor alătura celor 12 care execută deja misiuni de poliție aeriană națională.

Cele cinci aeronave vor avea aceeași configurație cu cele 12 aflate deja în dotarea Forțelor Aeriene Române, respectiv M.5.2R, iar pachetul de bunuri și servicii include și modernizarea tuturor celor 17 avioane F-16 ale Armatei României la o configurație superioară, respectiv M.6.X.

Adoptarea actului legislativ asigură premisele pentru ca industria națională de apărare să execute lucrările de mentenanță, reparațiile capitale la motoare și modernizarea aeronavelor F-16 la standardul M.6.X. Guvernul României va desemna operatorul economic național care va asigura mentenanța pentru acest tip de aeronave.

Ministerul Apărării Naționale continuă, astfel, procedurile de modernizare și achiziționare a tehnicii militare, 2019 fiind al treilea an în care au fost alocate două procente din PIB pentru apărare.

România se află printre primele locuri în cadrul Alianței Nord-Atlantice în acest domeniu, ceea ce confirmă faptul că țara noastră este un partener credibil atât în cadrul NATO și UE.

În afară de achiziția aeronavelor F-16, mai multe programe esențiale de înzestrare a Armatei României sunt, în prezent, în diferite faze de realizare, intenția fiind implicarea cât mai mare a industriei naționale de apărare prin operațiuni compensatorii de tip off-set.”

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Săi dea Domnul sănătate tovarăsului Dragnea în pîrnaie,femei tinere și dornice și eliberare grabnică,pt că a inițiat legea și a trimiso în parlament,pt a mai cumpără încă 5 gioarse de la Amarg,via Portugalia. Că dacă nu era dînsul,cine știe,poate ne trăgeam F-35.

Mihai

Nu le a cumpărat Dragnea. Sunt opera lui Băsescu. Face parte din acordul de 24 aparate portugheze. Dacă nu știți, nu mai vorbiți aiurea. E înțelegerea dintre Băsescu și fostul președinte UE Barosso.

Jap

Păi dacă avioanele nu vin de la Amarg,atunci de unde vin LanceRe? Doar nu fabrică lusitanii F16 A/B. Amarg via Portugalia. Toate sînt gioarse de la Amarg.

Petrudez

Ramane de vazut de unde au venit! E posibil sa fie din stocul Us National Guard ori Amarg. Prea putin conteaza.

Ce conteaza e starea lor si ce pot sa faca dupa ce trec prin MLU si upgrade la 6.x .

Chiar si la standard 5.x sunt peste Mig29/35 noi noute. Au cateva mii de ore de viata in celula iar motoarele nu trebuie schimbate la fiecare 2 luni.

Nu ai cum sa le numesti gioarse daca esti cat de cat obiectiv.

Petrudez

Toate pasaroaiele cumparate si trecute prin procesul MLU si Tape 5.2 cu mentiunea specifica ca toata flota o sa ajunga la tape 6.x pot fi considerate relativ noi. Ca sa nu mai vorbim ca odata cu tape 6.x primesc update-uri majore la mai multe sisteme inclusiv la radare si armament. Sunt oarecum echivalente block 52. Pot sa zici ce vrei de ele dar nu ca ar fi gioarse. In comparatie cu ce avem noi sunt la ani lumina distanta. Faptul ca se completeaza escadrila existenta aduce si un mare plus operational si ar trebui sa ajute la operationalizarea completa. Printre… Read more »

Jap

Măi oameni buni,dacă F16 ale noastre nu sînt niște gioarse,de ce nu le-au cumpărat: bulgarii,ungurii,cehii,slovacii,polonezii,marocanii,irachienii,brazilienii,etc?

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x