Romania cumpara inca 5 avioane F-16: Primele doua ajung in tara in iunie

Romania va cumpara inca cinci avioane F-16 Fighting Falcon la mana a doua din Portugalia, iar primele aparate vor ajunge in tara la vara, in luna iunie.

Anuntul a fost facut de ministrul portughez al Apararii cu ocazia semnarii contractului, acesta dezvaluind intreg calendarul de livrari.

Astfel, primele doua avioane vor fi livrate in luna iunie, alte doua vor ajunge in Romania in luna octombrie, iar ultimul va avea cocardele tricolore pe el la inceputul anului viitor.

Pentru cele cinci avioane tara noastra va achita 130 de milioane de euro.

In aceasta suma sunt incluse aparatele propriu-zise, lucrarile de modernizare ce vor fi realizate in Portugalia, la OGMA, dar si transferul de informatii cu privire la operatiunile de mentenanta.

Vor fi modernizate toate avioanele F-16 ale Romaniei, nu doar cele cinci aparate noi, acestea urmand fi aduse la standardul Tape 6.X.

Noile F-16 ale Romaniei vor fi avioane aflate pana de curand in serviciul activ al Fortelor Aeriene Portugheze, ministrul João Gomes Cravinho spunand ca, in urma unei analize, s-a decis ca acestea pot fi disponibilizate.

Avioanele vor intra in componenta Escadrilei 53 din cadrul Bazei 86 Aeriene Borcea, care va ajunge in 2021 la un efectiv de 17 aparate.

Puteti asculta podcastul AvNews in care discutam despre avioanele F-16 ale Romaniei si cat de bune sunt acestea:

4
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Marius DorofteiRazvanIon Valcubojan marius Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
bojan marius
Guest

Asta inseamna ,ca celelalte 12 avioane f-16 din tara vor fi modernizate in Romania la,standardul tape 6.2 sau tape 6.5.Asta insemna transferul de tehnologie de care vorbea ,ministrul Ciuca la venirea din PORTUGALIA.Ce diferenta exista intre tape 6.2 si 6.5.

Ion Valcu
Guest
Ion Valcu

un calculator de bord pentru radar AESA, radarul AESA, upgrade datalink si niste suport software arme mai noi pt atac la sol … me thinks.
din cate stiu, cele 12 din ograda nu ar putea folosi AGM-88 HARM si cateva munitii inteligente cu datalink. Desi parca au link16 integrat pe ele.

Razvan
Guest
Razvan

În acest moment avem F 16 MLU Tape 5.2R ,
corect ? Am cumparat încă 5 MLU Tape 5.2 R ? Cand se v-a începe upgrade , după ce le avem pe toate 17 pe Borcea ? Cat se estimeaza in timp ca dureaza acest proces pentru intreaga escadrila ? Care v-a fi configurația finală ca 6.X lasa loc de interpretari ? Cu ce vine in plus noul update ?