Romania cumpara inca cinci avioane F-16 din Portugalia

Read Time:1 Minute, 37 Second

Romania va achizitiona inca cinci avioane F-16 Fighting Falcon din Portugalia, potrivit unui anunt facut de ministrul Apararii, Gabriel Les, in cursul zilei de miercuri.

Pe langa aparate, tara noastra va cumpara si un pachet de „bunuri si servicii” din Statele Unite, complementar avioanelor.

Nu a fost anuntat un cost al contractului ce va fi atribuit in curand, trecand de „filtrul” Parlamentului, insa este clar ca acesta depaseste 100 de milioane de euro.

„Parlamentul Romaniei a aprobat ieri, asa cum cere legea pentru achizitiile de peste 100 de milioane de euro, initierea de catre MApN a procedurii de atribuire a contractului de achizitie pentru un pachet de 5 avioane de la guvernul Republicii Portugheze si, bineinteles, a pachetului de bunuri si servicii de la guvernul Statelor Unite ale Americii, astfel incat sa avem capabilitate operationala aeriana pentru aceasta escadrila. Sunt cele 5 avioane care vin in completarea escadrilei… va fi o escadrila finala cand o sa le avem pe toate 17, deci ele vor intra in compunerea celorlalte 12 pe care le avem in acest moment. Aceste avioane, cand vor fi receptionate vor fi in aceeasi configuratie ca si cele 12 pe care le avem astfel incat sa fie o capabilitate unitara”, a spus Les intr-o conferinta de presa.

In lumina declaratiilor ministrului, este foarte probabil ca avioanele sa vina din Statele Unite, de la AMARG, acolo unde mai sunt stocate exemplare de F-16 A/B ce pot fi adus la standardul MLU Tape 5.2R.

Aparatele vor fi preluate de Portugalia si trecute prin procesul de reparatie capitala si modernizare la OGMA, urmand ca apoi sa fie livrate Romaniei.

Din Statele Unite vom achizitiona probabil un pachet minimal de armament, plus un nou stoc de piese de schimb si subansamble necesare operarii avioanelor.

Nu a fost oferit un orizont de timp pentru atribuirea contractului si receptionarea avioanelor, asa cum nu stim nici costurile pe care le implica aceste achizitii.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Săi dea Domnul sănătate tovarăsului Leș,multe împliniri pe plan politic,mandate fără nr.la Ministerul Dezarmării Naționale,că ne mai cumpără 5 rebuturi de la Amarg. No am avea noi V-îuri,F-21,JDAM,NSM,HARPOON,AMRAAM C7,D și alte prostii de genul ăsta,dar vom avea GoWind.

Previous post Ministrul Apararii anunta ca Romania va cumpara avioane F-35
Next post Boeing e gata sa achite 100 de milioane de dolari pentru cele doua accidente cu 737 MAX
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x