Romania cumpara inca cinci avioane F-16 din Portugalia

Romania va achizitiona inca cinci avioane F-16 Fighting Falcon din Portugalia, potrivit unui anunt facut de ministrul Apararii, Gabriel Les, in cursul zilei de miercuri.

Pe langa aparate, tara noastra va cumpara si un pachet de “bunuri si servicii” din Statele Unite, complementar avioanelor.

Nu a fost anuntat un cost al contractului ce va fi atribuit in curand, trecand de “filtrul” Parlamentului, insa este clar ca acesta depaseste 100 de milioane de euro.

“Parlamentul Romaniei a aprobat ieri, asa cum cere legea pentru achizitiile de peste 100 de milioane de euro, initierea de catre MApN a procedurii de atribuire a contractului de achizitie pentru un pachet de 5 avioane de la guvernul Republicii Portugheze si, bineinteles, a pachetului de bunuri si servicii de la guvernul Statelor Unite ale Americii, astfel incat sa avem capabilitate operationala aeriana pentru aceasta escadrila. Sunt cele 5 avioane care vin in completarea escadrilei… va fi o escadrila finala cand o sa le avem pe toate 17, deci ele vor intra in compunerea celorlalte 12 pe care le avem in acest moment. Aceste avioane, cand vor fi receptionate vor fi in aceeasi configuratie ca si cele 12 pe care le avem astfel incat sa fie o capabilitate unitara”, a spus Les intr-o conferinta de presa.

In lumina declaratiilor ministrului, este foarte probabil ca avioanele sa vina din Statele Unite, de la AMARG, acolo unde mai sunt stocate exemplare de F-16 A/B ce pot fi adus la standardul MLU Tape 5.2R.

Aparatele vor fi preluate de Portugalia si trecute prin procesul de reparatie capitala si modernizare la OGMA, urmand ca apoi sa fie livrate Romaniei.

Din Statele Unite vom achizitiona probabil un pachet minimal de armament, plus un nou stoc de piese de schimb si subansamble necesare operarii avioanelor.

Nu a fost oferit un orizont de timp pentru atribuirea contractului si receptionarea avioanelor, asa cum nu stim nici costurile pe care le implica aceste achizitii.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Jap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Săi dea Domnul sănătate tovarăsului Leș,multe împliniri pe plan politic,mandate fără nr.la Ministerul Dezarmării Naționale,că ne mai cumpără 5 rebuturi de la Amarg. No am avea noi V-îuri,F-21,JDAM,NSM,HARPOON,AMRAAM C7,D și alte prostii de genul ăsta,dar vom avea GoWind.