Romania cumpara patru elicoptere usoare de la Airbus pentru misiuni aeromedicale

Romania va cumpara in prima faza patru elicoptere usoare pentru misiuni aeromedicale si cautare-salvare de la Airbus Helicopters, urmand ca ulterior sa achizitioneze alte sase bucati.

Luni a fost semnat Acordul-cadru de furnizare a elicopterelor de catre generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi, de la ISGU, comandorul Catalin-Paul Dache, de la IGAv, si de Radu Homorozeanu, directoul comercial al Airbus Helicopters România.

“Proiectul este finanțat din fonduri europene, este valabil pentru o perioadă de 48 de luni și are ca obiectiv achiziționarea, în total, a 10 elicoptere pentru operațiuni medicale și de căutare-salvare. În prima etapă, vor fi achiziționate patru elicoptere ușoare multifuncționale, complet echipate pentru misiuni aero-medicale și de căutare-salvare în mediul montan sau medii greu accesibile, urmând ca în a doua etapă să fie achiziționate alte șase”, se arata intr-un comunicat al guvernului.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență este unitate de achiziții centralizată pentru achiziția de elicoptere ușoare, medii și grele, precum și a unui simulator de zbor destinat Inspectoratului General de Aviație, iar Inspectoratul General de Aviație este autoritate contractantă pentru încheierea contractelor subsecvente.

IGAv opereaza in prezent o flota de 20 de elicoptere, 14 dintre acestea fiind usoare. Dintre cele 14, 10 sunt pentru misiunile aeromedicale, insa niciuna nu ar fi echipata pentru misiunile de cautare-salvare in mediu montan, maritim sau greu accesibil.

Foarte probabil, dupa cum se vede si in macheta amplasata pe birou la semnarea acordului cadru, Airbus ne va livra 4+6 elicoptere H135 echipate pentru misiunile specificate mai sus, aparate destul de similare cu EC135 utilizate in prezent de SMURD.

Subscribe
Notify of
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
mihai

EC 135 si H 135 sunt aceleasi masini. https://en.wikipedia.org/wiki/Eurocopter_EC135

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x