Romania cumpara patru elicoptere usoare de la Airbus pentru misiuni aeromedicale

Romania va cumpara in prima faza patru elicoptere usoare pentru misiuni aeromedicale si cautare-salvare de la Airbus Helicopters, urmand ca ulterior sa achizitioneze alte sase bucati.

Luni a fost semnat Acordul-cadru de furnizare a elicopterelor de catre generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi, de la ISGU, comandorul Catalin-Paul Dache, de la IGAv, si de Radu Homorozeanu, directoul comercial al Airbus Helicopters România.

“Proiectul este finanțat din fonduri europene, este valabil pentru o perioadă de 48 de luni și are ca obiectiv achiziționarea, în total, a 10 elicoptere pentru operațiuni medicale și de căutare-salvare. În prima etapă, vor fi achiziționate patru elicoptere ușoare multifuncționale, complet echipate pentru misiuni aero-medicale și de căutare-salvare în mediul montan sau medii greu accesibile, urmând ca în a doua etapă să fie achiziționate alte șase”, se arata intr-un comunicat al guvernului.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență este unitate de achiziții centralizată pentru achiziția de elicoptere ușoare, medii și grele, precum și a unui simulator de zbor destinat Inspectoratului General de Aviație, iar Inspectoratul General de Aviație este autoritate contractantă pentru încheierea contractelor subsecvente.

IGAv opereaza in prezent o flota de 20 de elicoptere, 14 dintre acestea fiind usoare. Dintre cele 14, 10 sunt pentru misiunile aeromedicale, insa niciuna nu ar fi echipata pentru misiunile de cautare-salvare in mediu montan, maritim sau greu accesibil.

Foarte probabil, dupa cum se vede si in macheta amplasata pe birou la semnarea acordului cadru, Airbus ne va livra 4+6 elicoptere H135 echipate pentru misiunile specificate mai sus, aparate destul de similare cu EC135 utilizate in prezent de SMURD.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
mihai Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
mihai
Guest
mihai

EC 135 si H 135 sunt aceleasi masini. https://en.wikipedia.org/wiki/Eurocopter_EC135