România și alte 10 state din NATO vor un program comun de pregătire a piloților militari

România și alți 10 aliați din cadrul NATO au semnat recent pentru înființarea unui program comun de pregătire a piloților militari.

Miniștri Apărării din țara noastră, Bulgaria, Croatia, Cehia, Grecia, Ungaria, Muntenegru, Macedonia de Nord, Portugalia, Spania și Turcia au lansat inițiativa NATO Flight Training Europe, sau NFTE.

Pe scurt, acest program, dacă el se va materializa, ar trebui să reducă destul de mult costurile cu pregătirea piloților pentru statele membre.

Asta pentru că sunt unele țări care au o componentă aeriană atât de mică încât nu este rentabil să aibă propriile centre de pregătire, pentru că acestea nu fac decât să genereze costuri.

De asemenea, sunt și state care sunt suficient de mari pentru a menține aceste centre, dar care ar avea costuri reduse dacă ar primi și mai mulți elevi piloți.

NFTE ar urma să aibă în componență mai multe centre de pregătire ale piloților aflate pe teritoriul mai multor state semnatare, iar toate cele 11 își vor trimite oamenii acolo.

De exemplu, pentru pregătirea piloților de avione cu aripă fixă am putea avea un centru la Otopeni, să zicem, și unul la Papa, în Ungaria. Asta ar însemna ca toți viitorii piloți de ”aripă fixă” din cele 11 state din program să meargă pentru pregătire într-unul dintre cele două.

Idem pentru avioanele de luptă, pentru elicoptere și pentru drone.

România ar putea primi la un centru de la noi piloții de avioane de luptă, să zicem, dar ar trimite piloții de elicoptere sau pe cei de avioane de transport să se pregătească în alte țări.

Subscribe
Notify of
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ion Valcu

Nu prea exista dotare uniforma in nato pentru un asemenea demers. Elicoptere diferite, avioane transport, antrenament si vanatoare de la producatori diferiti, munitii in functie de avioane. Cui foloseste initiativa? Poate turcilor care sunt sub embargou si care au multi piloti de vaatoare la bulau? Noi cu avioane putine si fara certitudine de simulatoare ne permitem sa ii pregatim gratis pe altii? Si nici noi nu avem toate certificarile nato la F-16, deci care-i faza cu Otopeni? Polonia nu-i bagata (pt Sichorsky & F-16), Franta sau Germania lipsesc de asemenea. Doar Portugalia e mai serioasa in capabilitati comune din toata… Read more »

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x