România va achiziționa încă o escadrilă de avioane F-16

Read Time:1 Minute, 39 Second

România va achiziționa încă o escadrilă de avioane F-16, conform unui anunț al ministrului Apărării de la București.

Aparatele vor fi la mâna a doua și nu se știe încă de unde vor veni, lucrându-se la identificarea unui furnizor.

”În acest moment suntem în proces de finalizare a operaționalizării primei escadrile de F-16. Anul viitor va fi recepționată și cea de-a 17-a aeronavă. Urmeaza ca partea de a declara capabilitatea finală operațională să se întâmple în momentul în care toate avioanele vor trece prin procesul de modernizare, pentru a ajunge la nivelul M.6XR. Nu stăm însă pe loc, sunt în analiză posibilitățile și oportunitățile prin care să continuăm acest proces de dotare a Forțelor Aeriene Române cu avioane F-16.

Analizăm posibilitatea achiziției în perioada imediat următoare a înca unei escadrile. În funcție de disponibilitatea pe care o putem identifica de la cei care doresc să vândă vom demara cât se poate de repede acest proces de achiziție. Indiferent de unde vom lua aceste avioane, ele trebuie să fie interoperabile cu cele pe care le avem deja. Aceasta este intenția, de a lua tot avioane second hand, pentru că avem nevoie de interoperabilitate”, a spus ministrul Ciucă în cadrul unei conferințe de presă.

Este de așteptat ca noile avioane F-16 să vină din Statele Unite și să fie reparate, modernizate și readuse la stadiul operațional la Aerostar Bacău și/sau la OGMA, în Portugalia.

De asemenea, achiziția imediată ar putea să nu fie chiar imediată. Dacă se dorește implicarea Aerostar, ar trebui că la Bacău să fie efectuate deja lucrările de modernizare a avioanelor cumpărate deja pentru a se construi apoi pe această bază a lucrului cu F-16.

Încă un lucru. Nu îmi e clar câte avioane va avea a doua escadrilă. Noi eram obișnuiți cu escadrile compuse din 12 aparate. La nivel NATO se merge pe escadrile cu 16 aparate. Iar prima escadrilă de F-16 românească are 17 aparate. Vom vedea…

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V V

The question is: avem nevoie de inca o escadriala de F16? Politie aeriana putem face cu ce avem acum.
Desi sunt avioane bune, viitorul pt noi si tarile cu platforma F16 este desigur F35.
Nu ar fii mai bine sa incepem sa platim transe anuale pt F35 si sa primim avioanele in 2025-2030?
Ce pareri aveti?

Petrudez

Problema e ca noi avem nevoie de avioane ieri! Dureaza destul de mult operationalizarea unei escadrile. Circa 2 ani asa. Apoi mai e problema cu pretul+timpul de livrare ptr F35. Mai devreme de 2027-2030 nu exista nici o sansa. Iar in acest moment F35 inca sufera de bolile copilariei. Ca sa nu mai zicem ca e atat de pretentios la intretinere ca te rupe la buzunar. Ah da si sunt si probleme in ce privesc piesele de schimb. Si multe altele. A doua escadrila de F16 are sens. Acum depinde cand o luam. Ideea e ca daca e sa fie… Read more »

Previous post Piața second hand pentru uriașul Airbus A380 a murit înainte de a se naște
Next post Avioanele F-16 vor fi modernizate în România, cu sprijin portughez și american
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x