România va moderniza radarele FPS-117

Ministerul Apărării a demarat procedurile pentru modernizarea celor 5 radare AN/FPS-117 aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Costul este estimat la aproximativ 30 de milioane de euro.

Guvernul României a emis recent o hotărâre pentru notei de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „Modernizare radare FPS-117”. Da, limbajul nu e cel mai fericit.

Iar din această notă de fundamentare ce a fost aprobată aflăm în ce constă upgrade-ul acesta și de ce este important să fie făcut.

”Modernizarea radarelor este necesară cu prioritate pentru implementarea Modului 5 IFF criptat de interogare amic-inamic al NATO. IFF Mode 5 va constitui principalul mijloc de identificare în situaţie de criză şi conflict, cu performanţe mult îmbunătăţite şi un nivel de securitate ridicat în comparaţie cu celelalte moduri de identificare. Conform cerințelor NATO, modernizarea la IFF Mod 5 a tuturor radarelor care contribuie la supravegherea spațiului aerian integrat al alianței este o obligație, asumată prin ratificarea documentelor specifice NATO.”

Bun, mai departe se spune că modernizarea aceasta ”va adapta sistemul de supraveghere a spațiului aerian la realităţile câmpului de luptă modern, aliniat progresului tehnologic înregistrat în domeniul construcţiei radarelor. Se creează astfel condițiile pentru integrarea în sistemul de comandă-control aerian NATO în Europa, ACCS – Air Command and Control System, la care Forțele Aeriene sunt parte, precum şi pentru implementarea IFF Mod 5 NATO.”

Lămuriți?

În traducere liberă, NATO și, implicit, statele membre ale Alianței trec la un nou mod de identificare amic-inamic, sistemul IFF despre care am mai vorbit. Practic, sistemul IFF este modernizat cu acest Mode 5, cel mai recent, care eficientizează atât interogarea, cât și criptarea datelor.

De ce este important modulul IFF? Pentru că în caz de conflict, dar nu numai, el reprezintă diferența dintre avioanele tale și avioanele inamice.

Și acum câteva cuvinte despre radarele FPS-117, aflate în serviciu în România din 1998. Citat de pe site-ul MApN:

”Radarul tridimensional AN/FPS-117 este un sistem de supraveghere a spaţiului aerian produs de compania americană Lockheed Martin, în tehnologie Solid-State. O reţea de antene realizează explorarea electronică în elevaţie, concomitent cu rotirea continuă în azimut, pentru a asigura date tridimensionale în timp real despre fiecare ţintă din interiorul volumului cercetat. Radarele sunt standard NATO şi se regăsesc în înzestrarea forţelor aeriene din SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Belgia, Turcia, Islanda, etc. În întreaga lume sunt instalate peste 80 de sisteme. Fiabilitatea asigurată de tehnologia Solid-State este completată de orientarea, calibrarea şi reconfigurarea automată precum şi de monitorizarea funcţionării şi localizarea. Radarele AN/FPS-117 sunt primele radare tridimensionale, de mare distanţă care au intrat în înzestrarea Forţelor Aeriene Române. Sistemul radar asigură executarea supravegherii radar, controlul traficului aerian, dirijarea avioanelor proprii la interceptare şi indicarea ţintelor la sistemele de rachete sol-aer. Primul sistem a intrat în dotarea Forţelor Aeriene în anul 1998.”

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x