România va recepționa primul sistem Patriot

România va recepționa în luna august primul sistem antiaerian Patriot.

Echipamentele au început deja să fie livrate din Statele Unite, iar după finalizarea transportului sistemul va fi testat în vederea recepției în poligonul de la Capu Midia.

Iată și comunicatul integral al Ministerului Apărării:

”În luna august au început să sosească în România o parte din echipamentele principale din compunerea primului sistem PATRIOT de rachete sol-aer cu bătaie mare care va intra în dotarea Forțelor Aeriene Române.

Echipamentele și materialele aferente vor fi transportate la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” de la Capu Midia, jud. Constanța, unde se va desfășura testarea de acceptanță și recepția a primului sistem de rachete.

Testarea de acceptanță se va finaliza în a doua parte a lunii octombrie, fiind urmată de etapa de instruire a personalului din Regimentul 74 PATRIOT pe configurația specifică echipamentelor livrate României.

Pe parcursul anului 2021 va continua instruirea colectivă a echipajelor, cu asistență din partea militarilor SUA, în vederea formării deprinderilor de operare și mentenanță, respectiv perfecționării tehnicilor, tacticilor și procedurilor necesare utilizării sistemului.

Prin intrarea în dotare a sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT, Armata României își va crește capacitatea defensivă și de descurajare, asigurându-se o mai bună apărare a spațiului aerian național, parte a spațiului aerian al NATO.

Aceste echipamente au fost precedate de transporturi terestre, aeriene și maritime ale unor echipamente de sprijin logistic, comunicații, echipamente și dispozitive de testare, precum și echipamente de instruire prin simulare din cadrul sistemului PATRIOT.

***

Achiziționarea sistemelor PATRIOT a fost stabilită prin Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Documentul prevedea atribuirea contractelor Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru achiziționarea a șapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configurația 3+, din producția curentă (noi), respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanță, muniției necesare, pachetului de suport logistic inițial și a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice și cu regim special.

Promulgarea legii a fost precedată de obținerea aprobării prealabile a Parlamentului României privind inițierea achiziției, conform prevederilor art. 51 alin. (2) din OUG 114/2011, dată fiind valoarea estimată mai mare de 100 milioane de euro, și obținerea aprobării Departamentului de Stat al SUA privind posibila vânzare către România a unor sisteme Patriot.

Contractorii principali ai pachetului de echipamente și servicii aferente sistemelor PATRIOT sunt companiile americane Raytheon și Lockheed-Martin.

România a achiziționat o configurație modernă hardware și software de sisteme PATRIOT aflate în serviciu, testată în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale.”

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
cristian

Multi specialisti spun ca sistemul rusesc S 400 ar fi mai bun. Si mai ieftin….

Toti cei carora nu le place tutela SUA cumpara S 400.Noi vrem in continuare sa pupam la o Inalta Poarta ; Si nu ne putem dezbara de acest obicei…..

Petrudez

Care sunt specialistii aia?

Cat de eficient este s-a putut vedea deja cred. Sau fac confuzie cu pantsir ala?

cristian

Da faci. Pantsir e altceva.Loveste tinte foarte apropiate, practic la vedere. Ce scapa de la S 400, Patriot, etc.

Petrudez

Bine bine. Pantsir e una si s400 alta. Doar ca atat pantsir cat si S400 s-au dovedit inutile in Siria. Sa nu uitam ca acolo si-au luat-o aia cu toata umbrela S400(varianta ruseasca,atentie!). Cat despre Pantsir cu cat se zice mai putin cu atat mai bine ptr cioloveci. Absolut inutil. Asa ca eu ma bazez pe ce a functionat. Sa nu uitam ca varianta asta de au luat-o ai nostri este cea mai moderna versiune aflata in uz. Teoretic ar mai fi si IBCS dar aia e inca in faza de testare si implementare. Mai dureaza ceva ani buni pana… Read more »

sibip

Da, da stim asta!…..si Dinamo e mai buna decat Steua.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x