România vrea să cumpere drone Bayraktar TB2

Read Time:1 Minute, 56 Second

Ministerul Apărării de la București vrea să cumpere drone Bayraktar TB, produse de compania turcă Baykar, conform unei solicitări transmise parlamentului.

Asta înseamnă că MApN a renunțat formal la intenția de a achiziționa dronele Watchkeeper, fabricate de israelienii de la Elbit, cei care au câștigat licitația anulată între timp pentru astfel de sisteme.

Revenind la intenția de a dota armata română cu drone Bayraktar, Ministerul Apărării spune că vrea să achiziționeze 3 platforme (sisteme), fiecare având câte 6 aparate.

Valoarea estimată a contractului este de 300 de milioane de dolari, fără TVA.

”Achiziția sistemelor de aeronave bară echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel, prin această achiziție vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament în sprijinul unor categorii și comandamente de forțe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supraviețuirea în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită.

Având în vedere misiunea care va fi întrebuințată acestui tip de echipament, din analiza realizată la nivelul Ministerului Apărării Naționale a rezultat că, din punct de vedere tehnico-operațional, doar sistemul UAS Bayraktar TB2 poate satisface nevoile misiunii categoriei de forțe beneficiare, la nivelul de performanță necesar și în termenul stabilit.

Se are în vedere achiziția a 3 sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte 6 platforme aeriene cu capacități de lovire a țintelor, împreună cu un pachet de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament.

Sistemele UAS menționate sunt destinate structurilor din cadrul Forțelor Terestre care acționează în mediul operațional și asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării țintei, bară a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant.

În acest context, solicităm aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru achiziția a 3 (trei) sisteme de aeronave bară echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2.

Valoarea contractului de achiziție, bară TVA, a fost estimată la 300 milioane USD, pe baza datelor de fundamentare colectate până la acest moment, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.”

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
100 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Emil

ce dobitoci!

Cerintele

Azi doar bayraktar poate îndeplini cerintele?
Ieri doar watchkeeper putea îndeplini cerintele.
Mâine cine mai știe doar cine va putea îndeplini cerintele… 🤣

Mihai

300 mil? nu-i cam mult?
Lituania a donat Ucrainei o drona care avea valoarea de 5-6 mil ….
Noi vrem 18 buc – asta inseamna cam 100 mil. Pai ai alealalte 200 mil sa fie punctele de comanda si armamentul?

Bayraktar drone’s journey from Turkey to Lithuania in photos – LRT

Alin

„Asta înseamnă că MApN a renunțat formal la intenția de a achiziționa dronele Watchkeeper”

Nope, licitatia pare ca inca mai este, nu e anulata. Se pare ca acest contract cu Bayraktar e separat.

Alin

Lo and behold https://www.defenseromania.ro/drone-pentru-armata-romana-etapa-i-de-depunere-a-ofertelor-s-a-incheiat-cu-un-singur-ofertant-care-a-intrat-in-cursa_618180.html

Raspunsul e simplu: Bayraktar e prin contract Government-to-Government si e pentru Fortele Terestre; Watchkeeper e prin licitatie si e pentru „Armata Romana” adica cel mai probabil Fortele Aeriene.

Alin

Răspunsul poate nu e simplu. Dar cum nu există altă informație oficială despre licitație (cum celor care se ocupă de lucrurile astea le place ceața) + ca licitația a fost reluata din August după ce a fost anulată înseamnă că o să continue. Despre Bayraktar e clar că o să fie contract G2G.

Dar desigur dacă aveți alte informații puteți să le postați. Nu ne lasați in ceață cum o fac cei de la conducere 🙂

Lucian

Sunt de-a dreptul penibili! Sa cumpere mizeriile alea turcesti e cea mai mare idiotenie posibila. Cum la fel de idioata e si dependenta militara, de orice fel, de o tara ca Turcia! O tara totalitara condusa de un dictator descreierat, cu nimic mai prejos decat Putin…

Previous post Piloții români de F-16 NU trebuie să zboare pe MiG-21
Next post Parteneriat regional între Blue Air și Air Connect
10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x