România vrea să cumpere ”drone kamikaze”

Ministerul Apărării vrea să cumpere în perioada următoare așa-numitele ”drone-kamikaze”, sisteme de armament ce pot evolua în zona unei ținte înainte de a primi comanda de a o lovi.

Romtehnica a lansat recent pe platforma de specialitate SEAP un anunț de participare la o licitație ce vizează achiziția unui ”sistem de muniție cu capacitate de supraveghere prin survolare (de tip loitering)”.

Fiindcă discutăm despre faza inițială a licitației, nu există informații despre posibilii candidați, însă ne putem face o idee din criteriile, destul de generale ce-i drept, care vor diferenția concurenții.

Astfel, Romtehnica solicită ca producătorii de astfel de drone ”să demonstreze că au realizat o medie a cifrei de afaceri, pe ultimii trei ani financiari încheiați (2019, 2020, 2021), de minim 16.449.990,00 LEI”.

O altă condiție obligatorie este ca ”operatorii economici candidați trebuie să prezinte documente din care să rezulte că, în ultimii 5 ani, calculați până la data-limită de depunere a candidaturilor (stabilită în anunțul de participare), au efectuat în mod corespunzător livrări de produse similare cu cele ce fac obiectul acestei proceduri și care cumulat să fi avut o valoare de minim 8.224.995,00 LEI. Prin produse similare, autoritatea contractantă înțelege numai muniție cu capacitate de supraveghere prin survolare (de tip loitering).”

Asta înseamnă că Romtehnica vizează un producător ce are o cifră de afaceri decentă, dar nu foarte mare (aproximativ 3,4 milioane de euro), dar și care a vândut astfel de produse în ultimii 5 ani de măcar 1,6 milioane de euro.

Printre cele mai populare ”drone kamikaze” din lume în momentul de față sunt Switchblade, donate de americani Ucrainei, dar folosite și de Marea Britanie, IAI Harpy, foarte populare ca opțiune low-cost, sau, mai nou, iranienele Shahed 136, utilizate de Rusia pentru a ataca ținte civile din Ucraina.

Având în vedere condițiile puse pentru acest contract, sunt șanse mari ca aceste drone să fie Switchblade americane, fie un produs din Israel, atât IAI, cât și Elbit, având mai multe echipamente ce se încadrează în această categorie.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x