Romina Mirza, prima romanca pilot operational pe MiG-21: „Am privit-o ca pe o provocare”

Romina Mirza, prima romanca ce ajunge pilot operational pe MiG-ul 21, a fost in centrul unui reportaj realizat de catre cei de la Antena 1 pe Baza 71 Aeriana Campia Turzii.

Mult prea scurt in opinia mea, reportajul respectiv, pe care il puteti vedea la finalul articolului, ne aduce totusi primele declaratii acordate de Romina dupa ce a fost certificata ca pilot operational ce executa inclusiv misiunile de lupta – Politie Aeriana.

Bun, declaratiile, caci ele ne intereseaza in mod deosebit in materialul despre care discutam, sunt trei la numar. Romina incepe prin a-si povesti traseul in cadrul Fortelor Aeriene, unul clasic pentru pilotii militari.

„Am inceput zborul pe avionul Yak-52. Apoi am continuat pe IAR-99 Stantard si Soim. In anul 2016 am efectuat cursul de trecere pe aeronava MiG-21 LanceR.”

Cumva traseul acesta il stiti pentru ca l-am relatat de-a lungul anilor, scriind despre ea inca de cand zbura 99-le pe Baza 95 Aeriana Bacau.

Mai departe urmeaza o declaratie careia ii lipseste contextul. Romina vorbeste despre primul moment de cumpana din cariera de pilot, insa marturisesc ca nu imi este clar daca e vorba despre primul zbor, cel de la mansa Iak-ului, sau despre prima „simpla” cu MiG-21.

„A fost singura data cand m-am intrebat daca pot sau nu pot sa fac aceasta meserie. Am privit-o ca pe o provocare. Am avut sustinerea enorma a tatalui meu, care mi-a spus ca orice lucru se invata.”

Romina Mirza isi incheie declaratiile cu o scurta descriere a ceea ce inseamna misiunile de Politie Aeriana in cadrul Fortelor Aeriene Romane.

„Suntem pregatiti sa decolam in cel mai scurt timp pentru, sa zic, devierea unei aeronave care incalca neautorizat spatiul aerian sau pentru a acorda sprijin aeronavelor civile aflate in dificultate.”

Trebuie felicitati cei de la Antena 1 pentru ca s-au gandit la acest subiect, insa trebuie si „urecheati” putin pentru ca l-au tratat extrem de superficial si nu au acoperit cele cateva minute de emisie cu lucruri inca si mai interesante.

Si pentru ca am observat ca au fost o multime de intrebari si chiar mici controverse pe tema cine a fost prima, Simona sau Romina, cam asta stim noi (daca sunt greseli, trebuie sa ni le semnalati si le corectam): Simona Maierean a fost prima romanca ce a facut trecerea pe MiG-ul 21, zburand inclusiv in simpla comanda; ulterior, ea a decis sa lase supersonicul pentru Transporturi, trecand la Baza 90 Transport Aerian pe C-27J Spartan; a fost alegerea ei si nimeni nu o poate judeca sau contesta pentru ea, mai ales ca a avut ghinionul sa treaca pe 21 intr-o perioada „neagra” pentru Fortele Aeriene, in care tinerii piloti zburau dureros de putin; Romina Mirza i-a mers pe urme si a continuat acolo unde ea s-a oprit; dupa trecerea pe 21 si-a continuat vreme de doi ani pregatirea in cadrul Bazei 71 Aeriene si, recent, a fost certificata pentru executarea misiunior de lupta.

Atat Simona, cat si Romina, sunt doi piloti militari de nadejde ai Romaniei, care servesc tara de la mansa avioanelor Fortelor Aeriene.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Parcă prima a fost Simona.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x