Se strânge lațul în jurul Turciei? Franța și EAU au trimis avioane de luptă în Grecia

Read Time:1 Minute, 40 Second

Politica agresivă a Turciei din ultimii ani începe să își arate efectele, regimul de la Ankara ducând lipsă acută de aliați și fiind tot mai izolată pe plan internațional.

Iar încercările de a explora rezervele energetice ale Mediteranei, într-o zonă disputată cu Grecia, arată clar cât de singur este ”sultanul” Tayyip Erdogan.

Concret, Turcia a trimis nava de cercetare RV MTA Oruç Reis într-o misiune de două săptămâni în Mediterana, iar Grecia a reacționat pe măsură, intervenind cu nave militare. A existat și o coliziune mică, fără urmări din fericire, urmată de proteste oficiale și de un exercițiu organizat de armata turcă.

Iar de aici lucrurile se complică pentru Ankara. În sprijinul direct al Greciei intervin Franța și, cumva surprinzător, Emiratele Arabe Unite.

Francezii au trimis două aparate Dassault Rafale în Cipru, pentru un antrenament desigur, acestea fiind apoi dislocate pe baza aeriană Souda, din Creta.

Tot în Souda au ajuns și 4 avioane F-16 E ale Emiratelor Arabe Unite, tot pentru exerciții în comun cu elenii.

Președintele francez, Emmanuel Macron, nici măcar nu a încercat să ascundă intențiile reale din spatele mutărilor de trupe, el transmițând că e măsură luată pe fondul tensiunilor din Mediterana, tensiuni provocate de decizia Turciei de a explora zonele disputate cu Grecia.

Și-acum ajungem la oile noastre. Franța și Turcia se află pe poziții opuse de luni bune, tensiunile fiind aplificate de conflictul din Libia, acolo unde cei doi aliați susțin tabere diferite. De altfel, tonul Parisului cu privire la regimul lui Erdogan s-a înăsprit considerabil în ultima perioadă.

Emiratele Arabe Unite sunt și ele un inamic nedeclarat al turcilor după ce ”sultanul” a declanșat această politică de impunere ca lider regional ce intervine în conflictele statelor vecine. EAU se simt amenințate direct de expansionismul turc și, natural, se alătură taberei anti Erdogan.

În ceea ce îl privește pe președintele turc, acesta este tot mai singur pe scena internațională și asta se vede inclusiv prin tonul împăciuitor adoptat în disputa cu Grecia.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Primul zbor al unui pilot brazilian în simplă comandă pe Gripen E
Next post NATO show of force: Avioane F-16 și MiG-21 ale României, alături de bombardiere B-52
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x