Și totuși, cumpărăm drone de la Elbit?

Compania israeliană Elbit Systems și-a manifestat intenția de a ne vinde drone și chiar de a muta o linie de asamblare finală a acestora în țara noastră, iar factorii de decizie par tot mai deschiși acestei propuneri.

Marți, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au vizitat facilitatea Elbit de la Măgurele, județul Ilfov, discuțiile mergând și spre subiectul drone.

Asta pentru că deși motivul vizitei a fost acela de a ”vedea o expoziție de produse realizate în România, pentru Armata României”, Elbit a adus în prim-plan și drona pe care vrea să o vândă la noi, Hermes 450.

Chiar dacă nu a discutat la nivel public despre o posibilă achiziție, ministrul Ciucă a dat câteva indicii destul de importante.

”Am reiterat, că tot ceea ce presupune înzestrarea Armatei României, trebuie să se concretizeze în cooperare industrială și integrare în industria națională de apărare. În acest sens, demararea unor programe noi de înzestrare, se va materializa prin creșterea implicării operatorilor economici de stat și privați din țara noastră în zona furnizării de produse și servicii pentru Apărare. În continuare, bugetul MApN a rămas la două procente din Produsul Intern Brut al României, conform Acordului politic național privind creșterea finanțării pentru Apărare. Este al cincilea an în care beneficiem de prevederile acestui acord politic și menținem decizia de a aloca cel puțin 20% din bugetul nostru pentru înzestrarea cu echipamente moderne, în producerea cărora să fie implicată cât mai mult industria românească de apărare.”

Iată cum, fără a spune ceva cu subiect și predicat, Ciucă spune de fapt destul de multe.

A reiterat în discuțiile cu Elbit că este nevoie de cooperare industrială, ceea ce israelienii sunt dispuși să ofere, mai ales că dețin mai multe companii în România. A vorbit și despre programe noi de investiții, transmițând practic că dronele sunt un subiect actual și a mai spus că există bani pentru investiții.

Când vom avea ceva concret? E dificil de spus, mai ales că ar putea exista și alți jucători interesați de un eventual contract cu România dacă se va ajunge la o solicitare de oferte.

Este însă destul de sigur că ne îndreptăm spre o achiziție de drone, iar procedurile ar urma să înceapă destul de curând.

Puteți asculta mai jos podcastul nostru în care discutăm despre oferta Elbit. Iar dacă vă place, vă puteți abona la canalul nostru de Youtube, am aprecia enorm de mult!

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x