Simona Maierean, prima romanca pilot pe MiG-21 LanceR, zboara acum uriasul C-17 Globemaster

Read Time:4 Minute, 2 Second

La aproape un deceniu de cand a scris istorie in Fortele Aeriene Romane, devenind prima femeie ce a iesit in simpla comanda pe supersonic, in speta pe MiG-ul 21 LanceR, Simona Maierean face trecerea pe avionul de transport Boeing C-17 Globemaster III.

Cariera Simonei este una impresionanta, iar faptul ca a fost prima romanca ce a zburat supersonicul a facut ca parcursul ei sa fie pus sub lupa, fiecare decizie fiind discutata si, pe alocuri, contestata.

La zece ani de la acel moment istoric, Simona Maierean a vorbit intr-un interviu acordat celor de la Red Bull despre decizia de a da aviatia de vanatoare pe cea de transport, dar si cum a trecut de la C-27J Spartan la uriasul Globemaster.

S-o luam insa pe rand si s-o lasam chiar pe ea sa explice de ce renuntat la visul supersonic pentru Transporturi.

„Situația la acea vreme din aviația de vânătoare era publică, chiar dacă nu era intens mediatizată ca acum. Era perioada de tranziție în care nu se știa când și cu ce se va înlocui Mig-ul 21. Unul dintre factorii care duc la performanță e și practica, antrenamentul. Premierele nu te fac ‘mai pilot’. Piloții tineri și în formare nu erau o prioritate și zburau un număr foarte mic de ore pe an. Astfel, eram piloți pe hârtie, dar, în realitate, eram niste supraviețuitori. Ziceam la început că a-ți face meseria înseamnă să clădești în fiecare zi. E logic că, și la 40 de ani, de exemplu, poți să zbori un avion de vânătoare dacă ești apt, dar până atunci trebuie să ai o experiență în spate. Nu te apuci atunci să înveti cum se face și treba asta.

Aveam, și am, vârsta necesară să zbor un avion de vânătoare, dar nu mai aveam vârsta să aștept. Am așteptat 3 ani, unii au spus că m-am grăbit, alții au spus că am așteptat prea mult. Eu zic că am așteptat suficient încât să pot să iau o decizie pe care să mi-o asum. A fost una din cele mai grele decizii pe care a trebuit să le iau până acum, dar a fost una dintre cele mai bune. Lumea e în continuă mișcare și transformare, trebuie să țin pasul cu asta, nu pot să traiesc doar din amintiri.”

In caz ca nu a fost suficient de explicita Simona, cateva precizari suplimentare. In perioada in care ea a trecut de la LanceR la Spartan, pe MiG se zbura putin si de suferit aveau mai ales pilotii tineri, in formare. V-am mai povestit ca au fost ani crunti, in care tinerii zburau o mana de ore si ca erau trimisi la Bacau pentru a pilota Soimul in incercarea de a le pastra deprinderile.

Daca v-ati mirat atunci cand ati aflat ca Patrax, locotenent-comandorul Florin Rotaru, cel care si-a pierdut viata in accidentul de vara trecuta de la Borcea, avea numai 250 de ore de zbor pe MiG-21 LanceR la 36 de ani, ei bine iata si raspunsul. La fel ca Simona, „Patrax” si ceilalti piloti ai acestei generatii au avut ani de zile in care au zburat ridicol de putin.

Au fost unii care au renuntat si au trecut la Transporturi, acolo unde se zbura considerabil mai mult. Altii au preferat sa ramana, sa indure si sa spere la vremuri mai bune. Iar acestea au venit pentru ca, de cativa ani, nu mai exista penuria de ore de zbor pentru tineri din trecut. Nu inseamna ca cineva a facut alegerea corecta sau alegerea gresita. Pur si simplu, fiecare a optat sa faca ceea ce a crezut ca e mai bine pentru el si pentru cariera lui.

Revenind la Simona Maierean, dupa ce a zburat Spartanul la Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, in urma cu trei ani a facut pasul catre uriasul C-17 Globemaster III, iar de mai bine de un an este copilot pe acest aparat si zboara in misiuni in cadrul Strategic Airlift Capability de pe baza aeriana Papa, din Ungaria.

În 2016 am luat decizia să aplic pentru acest post. După ce am trecut anumite testări, cursuri și evaluări, am făcut pregătirea efectivă de zbor în SUA, la o bază aeriană de antrenament. Sunt de un an și câteva luni în programul SAC și sunt unul dintre piloții care zboară un C17 Globemaster.

Strategic Airlift Capability (SAC) este un program multinational in care mai multe state impart beneficiile si cheltuielile operarii a trei aeronave de transport C-17 Globemaster.

In functie de contributii, cei 12 membri (Bulgaria, Estonia, Ungaria, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Romania, Slovenia, SUA – toate membre NATO, plus Finlanda si Suedia) isi impart orele de zbor disponibile cu Globemaster. Tara noastra are alocate 6% din totalul orelor de zbor, fiind al cincilea partener din program, inaintea Poloniei.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post SURSE | Germania a renuntat la F-35
Next post Primul F-35 operational pentru Olanda