Singapore va cumpara avioane F-35

Read Time:1 Minute, 35 Second

F-35 si-a gasit inca un client dupa ce ministrul Apararii din Singapore a anuntat ca tara sa va achizitiona avionul multirol de generatia V. Va fi un prim lot redus ca numar, pentru evaluare, urmat, probabil, de un altul mai consistent.

Ministrul Ng Eng Hen a transmis ca F-35 a fost selectat de Agentia pentru Stiinta si Tehnologie din domeniul Apararii ca fiind cel mai potrivit inlocuitor pentru batranele F-16, ce vor fi retrase din serviciu peste un deceniu.

„Avioanele noastre F-16 vor fi retrase in jurul anului 2030. Sunt bucuros sa anunt ca Agentia pentru Stiinta si Tehnologie si Fortele Aeriene si-au finalizat raportul de evaluare pentru inlocuirea flotei, iar decizia este aceea ca F-35 este cea mai potrivita alegere.

Raportul a relevat necesitatea ca Fortele Aeriene sa cumpere un numar mic de aparate F-35 pentru a face o evaluare completa a capabilitatilor inainte de a decide achizitionarea unei flote intregi. Faza urmatoare presupune discutii ale ministerului cu partile relevante din Statele Unite inainte de a confirma oficial decizia de a cumpara F-35”, a transmis ministrul.

Fortele Aeriene ale Republicii Singapore se bazeaza in momentul de fata pe o flota compusa din 100 de avioane de lupta, 60 dintre acestea fiind F-16 si restul de 40 fiind F-15E Strike Eagle.

Inlocuirea a 60 de aparate F-16 ar genera, in mod normal, o comanda destul de consistenta, pentru cel putin 35-40 de bucati de F-35. Ramane insa de vazut daca Statele Unite si Lockhed Martin vor fi de acord cu achizitia de F-35 in numar mic, pentru evaluare.

Daca Singapore va lua pana la urma F-35, am putea asista la o usoara schimbare a raportului de forte din zona Asiei de Sud-Est, acolo unde mai multe state ar putea opune unei Chine tot mai expansioniste platforme de lupta de ultima generatie.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

3 thoughts on “Singapore va cumpara avioane F-35

 1. Suspectez, dar nu am dovezi, ca avianele chineze de generatie mai noua seama cu cele americane datorita spionajului chinezesc (a se vedea multiplele cazuri inclusive cel in care au obtinut date telemetrice de la testele americane ale lui F35), dar si datorita scurgerii de informatii din tari care opereaza avioane americane si aici indic Singapore.
  Etnicii chinezi formeaza 75% din populatie. Multi sunt contra Chinei comuniste dar raman oricum suficienti fideli. Numarul acestora este in crestere prin infulxul de emigrant masiv in Singapore din RPC din ultima vreme (Singapore este notoriu pentru faptul ca importa populatie). Daca US nu a reusit sa fidelizeze chinezii (unii la a doua generatie) cum vor reusi cei din Singapore? In 2017 nu a existat stat in statele unite unde sa nu fie arestati chinezi pentru spionaj (inclusive in Montana unde nu este nimic decat porumb – si exact furau hibrizi de porumb). In Ohio professor universitar transmitea toate datele proiectului stiintific la care era implicat la universitate direct in China, in alt stat studenti incercau sa obtina sisiteme noi de comunicatie prin telefon, in California un chinez de peste 60 de ani incerca sa obtina accelerometer (nu de acelea ca in telefonul mobil) de racheta, Lista poate continua.
  De ce Huawei este interzis in US? Colecteaza datele si le transmite direct in China. Toate telefoanele lor sunt construie cu backdoors accesibile guvernului chinez. Chiar in clipa de fata chinezii se uita la pozele nud ale dvs ce le-ati luat cu telefonul si le arhiveaza.
  In plus este obiceiul guvernului central chinez de a trata pe toti etnicii chinezi ca si chinezi autentici chiar daca sunt de generatii de alte cetatenii (li se cere fara menajamente si uneori cu amenintari sa execute misiuni pentru China – chiar daca nu vor). A se vedea cazurile cu americani nelasati sa iasa din China pe motiv ca erau de etnie chineza. Practic li se ignora cetatenia US. Artificiul era urmatorul – China nu are dubla cetatenie: tu esti chinez (chiar daca esti nascut in US la a 4 generatie) deci cetatenia US nu este valabila.
  Daca F35 ajunge la Singapore – nici un parametru no o sa mai fie secret pentru chinezi.

  1. Nu stiu cat de incredere sunt singaporezii dar americanii le dau credit mare. Este normal ca F35 sa junga in dotarea lor (nu vad ce ar putea sa se intample ca sa nu fie asa):
   – Singapore are in dotare F15E Strike Eagle ; asadar nu e prima oara cand primesc platforme avansate;
   – o parte din aviatia singaporeza este dislocata permanent in SUA (dar si Australia si Franta);
   – Singapore nu este simplu client pentru F35; este partener al programuilui JSF in ca de la inceput si este Security Cooperative Participants (SCP), ceea ce il pune pe acelasi nivel ca Israelul;
   – Apropo de Israel, Singapore are relatii foarte bune cu acesta. Armate singaporeza este creata dupa modelul israelian si a fost instruita la inceput in mod direct de IDF. Singapore este inconjurata de state care nu recunosc statul Israel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Russia Force One, escortat de MiG-uri 29 in Serbia
Next post Pilotul american care detine recordul de interceptari ale avioanelor rusesti