Singapore va cumpara avioane F-35

F-35 si-a gasit inca un client dupa ce ministrul Apararii din Singapore a anuntat ca tara sa va achizitiona avionul multirol de generatia V. Va fi un prim lot redus ca numar, pentru evaluare, urmat, probabil, de un altul mai consistent.

Ministrul Ng Eng Hen a transmis ca F-35 a fost selectat de Agentia pentru Stiinta si Tehnologie din domeniul Apararii ca fiind cel mai potrivit inlocuitor pentru batranele F-16, ce vor fi retrase din serviciu peste un deceniu.

„Avioanele noastre F-16 vor fi retrase in jurul anului 2030. Sunt bucuros sa anunt ca Agentia pentru Stiinta si Tehnologie si Fortele Aeriene si-au finalizat raportul de evaluare pentru inlocuirea flotei, iar decizia este aceea ca F-35 este cea mai potrivita alegere.

Raportul a relevat necesitatea ca Fortele Aeriene sa cumpere un numar mic de aparate F-35 pentru a face o evaluare completa a capabilitatilor inainte de a decide achizitionarea unei flote intregi. Faza urmatoare presupune discutii ale ministerului cu partile relevante din Statele Unite inainte de a confirma oficial decizia de a cumpara F-35”, a transmis ministrul.

Fortele Aeriene ale Republicii Singapore se bazeaza in momentul de fata pe o flota compusa din 100 de avioane de lupta, 60 dintre acestea fiind F-16 si restul de 40 fiind F-15E Strike Eagle.

Inlocuirea a 60 de aparate F-16 ar genera, in mod normal, o comanda destul de consistenta, pentru cel putin 35-40 de bucati de F-35. Ramane insa de vazut daca Statele Unite si Lockhed Martin vor fi de acord cu achizitia de F-35 in numar mic, pentru evaluare.

Daca Singapore va lua pana la urma F-35, am putea asista la o usoara schimbare a raportului de forte din zona Asiei de Sud-Est, acolo unde mai multe state ar putea opune unei Chine tot mai expansioniste platforme de lupta de ultima generatie.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
T-Rex

Suspectez, dar nu am dovezi, ca avianele chineze de generatie mai noua seama cu cele americane datorita spionajului chinezesc (a se vedea multiplele cazuri inclusive cel in care au obtinut date telemetrice de la testele americane ale lui F35), dar si datorita scurgerii de informatii din tari care opereaza avioane americane si aici indic Singapore. Etnicii chinezi formeaza 75% din populatie. Multi sunt contra Chinei comuniste dar raman oricum suficienti fideli. Numarul acestora este in crestere prin infulxul de emigrant masiv in Singapore din RPC din ultima vreme (Singapore este notoriu pentru faptul ca importa populatie). Daca US nu a… Read more »

albert

Numai ca uite cine le castiga americanilor competitiile in stiinte(am observata ca a devenit regula) ,si cine instruieste loturile.:
https://www.imo-official.org/year_country_r.aspx?year=2018

Marius B

Nu stiu cat de incredere sunt singaporezii dar americanii le dau credit mare. Este normal ca F35 sa junga in dotarea lor (nu vad ce ar putea sa se intample ca sa nu fie asa): – Singapore are in dotare F15E Strike Eagle ; asadar nu e prima oara cand primesc platforme avansate; – o parte din aviatia singaporeza este dislocata permanent in SUA (dar si Australia si Franta); – Singapore nu este simplu client pentru F35; este partener al programuilui JSF in ca de la inceput si este Security Cooperative Participants (SCP), ceea ce il pune pe acelasi nivel… Read more »

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x