Suedezii spun ca Gripen E este “ucigasul de Suhoi”

Suedezii au trecut la urmatorul nivel in promovarea Gripenului si, cunoscandu-si potentialii clienti, sustin acum ca este un veritabil “ucigas de Suhoi”.

Afirmatia ii apartine chiar comandantului Fortelor Aeriene Suedeze, generalul-maior Mats Helgesson, care a incercat si a reusit pana la un punct sa aiba un impact semnificativ in mass-media finlandeza.

“Gripen, in special modelul E, este proiectat sa ucida avioane Suhoi. La acest capitol avem centura neagra”, a spus generalul in presa finlandeza.

De ce in presa finlandeza? Pentru ca Saab a propus oficial Gripen E/F Finlandei, stat care a inceput deja procedeul de achizitie a unui multirol ce va inlocui batranele F/A-18 Hornet.

Si chiar daca Gripenul nu e cel mai manevrabil, cel mai versatil, nu are cea mai buna raza de actiune si asa mai departe, ar avea un pachet de razboi electronic redutabil si un avantaj cumva neasteptat.

Toate avioanele de lupta moderne sunt construite si pentru razboi electronic, iar unele sunt adaptate doar pentru acest lucru, deci suedezii n-au inventat nici roata si nici apa calda.

Ce au suedezii este avantajul de fi mici. Concret, pentru ca un sistem de razboi electronic sa fie eficient este nevoie ca inamicul sa nu dezvolte alte sisteme care il contracareze. Si cam asta se intampla cu Rusia si chiar China pe o parte, si SUA si Europa Occidentala de cealalta parte.

Adica cele doua/patru tabere sunt atat de concentrate in a investi in sisteme de razboi electronic care vizeaza in mod direct echipamentele celuilalt incat au uitat, sa zicem, de suedezi, iar Gripen E ar veni cu un pachet EW (Electronic warfare) pe care rusii nu-l pot pentru moment contracara. Cel putin asta spune teoria.

Cu practica e ceva mai dificil pentru Saab nu pune pe Gripen E ceva nemaivazut, nu vine cu vreo inovatie care da peste cap tot ce stim despre EW, ci doar foloseste o alta arhitectura la crearea propriului pachet de razboi electronic.

De aceea aceste declaratii trebuie luate intotdeauna cu precautie, indiferent de tabara care le transmite, fiind vorba mai mult despre marketing si despre afaceri decat despre capabilitati reale si unice.

Totusi, declaratia sefului Fortelor Aeriene Suedeze nu este nici vreo minciuna in sensul propriu. Adica dusmanul clasic al Suediei care nu este membru al NATO este Rusia, iar platformele de lupta, inclusiv Gripen, sunt proiectate pentru apararea in fata unui potential atac rusesc, orientate deci spre a anihila tehnica ruseasca. Iar aceasta postura a Saab de constructor care este si nu prea luat in serios exista de asemenea.

Asta nu inseamna insa ca avantajul ar fi unul net, iar un Gripen E s-ar distra in orice conditii de lupta reala cu Suhoaiele rusesti.

4
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Mig-21_LanceRalbertpsychoJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Vikingi declară de vreo 10 ani,că mînîncă la micul dejun Suhoaie. Au făcut și jocuri video,dar cînd te uiți la vînzările lor de Gripen,te apucă rîsul. PR AND MARKETING.

psycho
Guest
psycho

am citit si eu,amuzant domnul comandant.
de obicei bătutul cu pumnul în piept este contraindicat in armată/politică si este folosit doar de cei nesiguri.

albert
Guest
albert
Mig-21_LanceR
Guest
Mig-21_LanceR

Inclusiv articolul asta are hibe, nu mai spun de originalul, de propaganda suedeză. 1. Să spui că are motor mai slab decât cel al F-16 sau decât unul singur dintre cele 2 ale Suhoiului denotă amatorism. Pai contează raportul tracțiune/greutate nu cât de tare e motorul luat singular. Că și la F-16C motorul este mai puternic decât la A dar și avionul este mai greu iar A-ul rămâne mai fâșneț. 2. Să spui că și avioanele americane de gen a 5-a au avut probleme de detectare a Suhoaielor datorită bruiajului electronic denotă anularea oricărui avantaj de invizibilitate implicit aruncarea F-22… Read more »