Suedia vrea să cedeze gratis Cehiei avioanele Gripen

Suedia ar putea ceda gratis Cehiei cele 14 avioane Saab Gripen pe care fostul stat comunist le operează în prezent și care sunt preluate în leasing operațional.

Vestea a fost dată de ambasadorul suedez la Praga și vine după ce în presa locală și internațională au apărut informații referitoare la o decizie pe care Cehia o va lua în curând cu privire la flota sa de avioane multirol.

Cehii ar vrea să renunțe la vechile Gripen la finalul acordului de leasing, în 2027, urmând a le înlocui cu avioane mult mai noi și mai performante.

”Este posibil să transferăm aceste avioane pe care Cehia le are în leasing cu zero costuri. Practic avioanele au fost plătite, este ca leasingul unei mașini. Noi am putea considera avioanele acelea deja plătite și am încerca să extindem colaborarea pentru varianta Gripen E”, a declarat ambasadorul Fredrik Jörgensen într-un interviu pentru Seznam Zrápami.

Cu toate acestea, declarația ambasadorului nu a fost dublată până acum de o ofertă concretă pentru Cehia privind avioanele Gripen.

Autoritățile de la Praga vor decide în următoarele luni care va fi următorul multirol al forțelor aeriene, F-35 Lightning II părând acum a fi marele favorit.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x