Taiwanul devine prima țară din lume cu F-16V operaționale

Taiwanul a devenit prima țară din lume ce deține avioane F-16 în cea mai modernă variantă a lor, Viper, deplin operaționale.

Baza Aeriană Chiayi, din sud-vestul statului insular, a găzduit recent o ceremonie în cadrul căruia a fost declarată formal operaționalizarea 4th Tactical Fighter Wing (TFW), unitate echipată cu aparate F-16V.

Până acum Taiwanul a reușit să modernizeze 64 de avioane F-16, varianta veche A/B, la standardul Viper.

Ceremonia de acum vine la aproximativ jumătate de an după ce taiwanezii anunțaseră atingerea IOC (initial operational capability) pentru avioane F-16V de la Chiayi.

În total, Taiwanul va moderniza 141 de avioane F-16 A/B în varianta Viper, iar în plus va achiziționa alte 66 de aparate F-16V Block 70 noi-nouțe.

Printre modificările importante pe care Viper-ul le aduce platformei F-16 se numără radarul AESA AN/APG-83, un nou display central care vine cu o altă arhitectură de afișare a datelor și chiar un tren de aterizare mai robust, care permite o mai mare greutate la decolare.

Taiwanul are mare nevoie de noile avioane F-16 pentru că disputa teritorială cu China a crescut mult în intensitate în ultimele luni.

Beijingul trimite regulat aparate militare în zona de identificare stabilită de Taiwan în Marea Chinei de Sud și flota de avioane multirol a Taipeiului este folosita la maxim.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ion Valcu

Sa punem o intrebare: oare de ce nu cauta si taiwanezii celule existente, ci merg totusi pe 66 de avioane noi?
Daca vor cantitate si compatibilitate cu cele 141 de aeronave din inventar modernizabila la standard V, asta ar fi solutia logica, nu?

S-ar putea ca raspunsul sa fie unul valabil si pentru noi, ca nici noua nu ne e bine la balta neagra de suparare.
Si nu, accesul la F-35 si presiunile CCP-ul nu sunt raspunsuri.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x