Turcia ar putea cumpăra avioane F-16 din Statele Unite

Planul Turciei de a-și moderniza flota de avioane multirol a primit un boost important cu ocazia summitului de la Madrid, administrația Biden transmițând primul semnal clar că susține acordul.

Imediat după ce președintele Erdogan și-a dat acordul pentru un memorandul cu Suedia și Finlanda ce a deschis drumul celor două state nordice pentru aderarea la NATO, a venit și anunțul referitor la avioanele turcești.

”Statele Unite susțin modernizarea flotei de avioane de luptă a Turciei pentru că înseamnă o contribuție la securitatea NATO și, implicit, a SUA. Planurile acestea se discută și trebuie să treacă prin procesul nostru de contractare”, a declarat Celeste Wallander, Assistant Secretary for Defense for International Security Affairs la Pentagon.

Declarația nu este sinonimă cu aprobarea contractului pentru F-16, ci reprezintă mai mult un semnal dat de americani lui Erdogan.

Dacă Turcia va ajunge să cumpere noi F-16 depinde, cel mai probabil, de ratificarea în parlament a aderării Suediei și Finlandei la NATO.

De asemenea, poziția americană arată și o parte dintre negocierile pe care turcii le-au purtat în ultimele săptămâni pentru a nu bloca accesul celor două țări la Alianță.

Turcia a făcut o solicitare oficială în toamna anului trecut pentru cumpărarea a 40 de avioane F-16V Block 72 noi-nouțe și a 80 de kituri de upgrade pentru a moderniza vechile aparate din serviciu la varianta Viper.

Până acum americanii nu au răspuns oficial acestei solicitări.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x