Turcii își dezvoltă propriul radar AESA. Adio upgrade american pentru F-16?

Read Time:1 Minute, 12 Second

Industria turcă este în plin avânt în domeniul aerospațial, una dintre cele mai recente reușite fiind un radar AESA ce ar urma să echipeze avioanele F-16 folosite de Forțele Aeriene ale Turciei.

Dacă autoritățile de la Ankara ar decide să meargă pe această cale ar însemna practic acceptarea faptului că upgrade-ul flotei de F-16 la standardul Block 70 nu va mai avea loc.

În ceea ce privește radarul indigen, acesta denumit Aselsan și, potrivit lui İsmail Demir, președintele Defence Industries, va echipa atât avioanele F-16 folosite în prezent de turci, cât și viitoril TF-X, proiectul național al unei platforme de generația V.

Bineînțeles că, potrivit dezvoltatorilor săi, radarul este unul ultramodern, care rivalizează în performanțe cu cele mai avansate sisteme de pe piață.

Decizia de a moderniza flota de F-16 cu acest radar produs intern ar putea avea implicații majore.

Turcia a solicitat Statelor Unite kituri de upgrade pentru flota de F-16 din serviciul forțelor aeriene naționale, dar și acordul pentru a cumpăra 40 de aparate noi-nouțe.

Americanii au ezitat în a da un răspuns ferm și încearcă să folosească această oportunitate pentru a determina Turcia să renunțe la colaborarea militară cu Rusia, în special la utilizarea sistemelor antiaeriene S-400.

Foarte probabil, turcii acceptă faptul că nu vor primi echipamente militare moderne din Statele Unite și încearcă să prelungească durata de viață a flotei de F-16 prin mijloace proprii.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Parlamentul Bulgariei a aprobat achiziția a încă 8 avioane F-16
Next post Ucrainienii transformă epava unui Su-30 SM în… brelocuri!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x