Turcii nu pot exporta elicopterele ATAK și pierd un contract de 1,5 miliarde de dolari

Turcia a pierdut un contract în valoare de 1,5 miliarde de dolari pentru că nu poate exporta elicopterele T-129 ATAK.

Acordul turcilor cu Pakistanul a picat în cele din urmă, autoritățile de la Islamabad luând decizia de a se orienta spre produsele partenerului strategic China.

Astfel, contractul de achiziție a 30 de elicoptere ATAK din Turcia este istorie, Pakistanul urmând a cumpăra elicoptere de atac chinezești de tipul Z-10ME.

Motivul pentru care acordul turco-pakistanez a picat vine din pachetul de sancțiuni aplicat de Statele Unite după decizia Ankarei de a cumpăra sisteme antiaeriene S-400 din Rusia.

Elicopterele ATAK, o variantă locală a clasicului A-129 Mangusta, sunt propulsate de motoare produse de LHTEC, un joint venture format de Rolls Royce și Honeywell.

Pentru că Honeywell este o companie americană și pentru că folosește tehnologie americană pentru fabricarea motoarelor, orice acord de export trebuie aprobat de Washington.

Iar cum tensiunile dintre Turcia și SUA sunt la cote foarte înalte, americanii au blocat vânzarea de elicoptere către Pakistan.

De notat aici este că un acord similar, dar mult mai mic, a fost aprobat de Statele Unite, iar Turcia a reușit să vândă 6 elicoptere ATAK în Filipine, primele două aparate fiind livrate la începutul acestui an.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ghemu

Cu alte cuvinte, americanii ii sanctioneaza pe toti cei care nu fac ce vor ei !!! Nu conteaza ca Patriotul este mai prost decat S400 !!
Economie de piata , cu criterii de piata ? ce e aia daca interesele lor meschine sunt lezate in vreun fel ?
Americanul o omoara si pe ma-sa pentru bani !

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x