Ucraina a primit primul sistem antiaerian IRIS-T SLM din Germania

La câteva zile după ce Rusia a atacat zeci de ținte de pe teritoriul Ucrainei folosind rachete de croazieră, Kievul a primit primul sistem antiaerian IRIS-T SLM donat de Germania.

Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, după ce informația a circulat pe surse în ultimele două zile.

”A început o nouă eră în apărarea antiaeriană în Ucraina. Am primit deja sistemul IRIS-T din Germania, iar sisteme NASAMS americane vor veni de asemenea. Și acesta este numai începutul. Avem nevoie de mai multe echipamente. Nu există nicio îndoială că Rusia e un stat terorist, astfel că avem o nevoie imperativă de a proteja cerul Ucrainei”, a transmis Reznikov într-o declarație pe Twitter.

Nemții au promis de ceva timp că vor trimite 4 sisteme IRIS-T în Ucraina, prima livrare fiind prevăzută pentru finalul lunii noiembrie.

Cu toate acestea, după atacurile ruse din ultimele zile termenul de livrare a fost devansat și primul sistem a fost deja predat Ucrainei în zona de vest a țării, la granița cu Polonia.

Foarte probabil, există și militari ucrainieni care au fost antrenați în ultimele săptămâni, astfel că sistemul IRIS-T va deveni operațional în foarte scurt timp.

IRIS-T SL (surface-launched) este un sistem antiaerian dezvoltat de nemții de la Diehl inițial pentru a avea o alternativă la racheta aer-aer AIM-9 Sidewinder.

Evoluția a transformat această rachetă și într-una aer-sol, iar ulterior într-una sol-aer.

Racheta sistemului IRIS-T (InfraRed Imaging System Tail/ Thrust Vector-Controlled) poate angaja ținte precum avioanele, elicopterele sau rachetele de croazieră, dar și rachete aer-sol, antinavă, antiradar sau chiar drone de mici dimensiuni.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x