Ucraina va primi 61 de avioane F-16. Antrenamentul se face în România

Read Time:1 Minute, 52 Second

Ucraina va primi în următorul an nu mai puțin de 61 de avioane F-16, ce vor fi donate Kievului de Olanda și de Dnemarca. Aparatele vor intra în serviciu după ce echipajele vor finaliza procesul de trecere, școlarizarea urmând a avea loc în România.

Anunțul oficial a fost făcut chiar de președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, imediat după o vizită oficială efectuată în Țările de Jos.

Potrivit acestui anunț, olandezii vor dona Ucrainei 42 de avioane F-16, în timp de Danemarca s-a angajat să doneze 19 aparate.

Primele livrări, care probabil vor avea ca destinație Baza 86 Aeriană de la Borcea, locația viitorului Centru Internațional de Pregătire pentru F-16, acolo unde se vor antrena militarii ucrainieni pentru a opera aceste aparate, sunt programate pentru finalul acestui an sau începutul anului viitor.

De notat este faptul că Statele Unite au fost de acord cu transferul avioanelor către Ucraina numai după ce echipajele vor fi finalizat procesul de pregătire, astfel că rămâne de văzut care va fi momentul exact.

Draken International, compania privată care va fi implicată în procesul de pregătire al militarilor ucrainieni, are deschise mai multe poziții pentru contractori specializați în F-16, de la piloți instructori la tehnicieni.

Dacă cele mai multe roluri vizează civili care vor asista Forțele Aeriene Române în operaționalizarea Centrului de Pregătire de la Borcea, cel pentru piloți instructori specifică faptul că vor fi zburate avioane ex-olandeze.

”Draken caută piloți instructori experimentați de F-16 pentru un contract ce vizează Centrul de Pregătire pentru F-16 al Forțelor Aeriene Române, de la Baza 86 Aeriană Borcea. Piloții instructori vor zbura avioane F-16M (F-16 A/B Block 15) care au fost în serviciul Forțelor Aeriene Regale Olandeze.”

Consiliul Suprem pentru Apărare a Țării a adoptat o decizie care permite înființarea acestui Centru la Borcea, însă până acum nu au fost făcuți pași vizibili în direcția operaționalizării lui.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Baza 90 își deschide porțile pe 9 septembrie
Next post Polonia va cumpăra 96 de elicoptere Apache pentru 12 miliarde de dolari
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x