Un F-35 japonez s-a prabusit in Oceanul Pacific

Un avion de lupta de generatia V, F-35 Lightining II, apartinand Fortelor Aeriene Japoneze (Air Self Defense Force – ASDF), s-a prabusit marti seara in Oceanul Pacific, in zona Prefecturii Aomori.

Aparatul a decolat la ora locala 19 intr-o formatie de patru pentru un zbor de antrenament deasupra oceanului, insa dupa 27 de minute s-a pierdut orice legatura cu acesta. Misiunea era una de interdictie aeriana, astfel ca se presupune ca au avut loc manevre acrobatice ce ar fi putut duce la acest deznodamant.

Dupa o noapte de cautari, autoritatile nipone au anuntat ca au gasit o parte dintr-un stabilizator vertical al avionului undeva in zona in care s-a pierdut contactul cu acesta, confirmand practic prabusirea.

Accidentul s-a petrecut la aproximativ 135 de kilometri de coasta si de Baza Aeriana Misawa, acolo unde se afla prima si singura escadrila operationala de F-35 a Japoniei. Adancimea apei in zona accidentului ar fi de pana la 1.500 de metri, astfel ca recuperarea epavei se va dovedi o misiune extrem de dificila.

Nu se stie nimic despre starea pilotului, acesta fiind in continuare disparut si presupus mort. El avea o experienta de peste 3.000 de ore de zbor, 60 dintre acestea fiind pe F-35 Lightning II.

Avionul pierdut era primul asamblat de Japonia prin Mitsubishi Heavy Industries Ltd.

Celelalte 12 avioane F-35 japoneze au fost oprite momentan de la zbor.

Este numai al doilea F-35 care e prabuseste de cand acest avion a inceput zborurile, primul fiind un F-35B al Marines in toamna anului trecut.

4
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
LanceRCosminalbertJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Accidentul în sine,este o tragedie,pe partea umană,nimic nu poate înlocui viața unui om. Se poate spune pe bună dreptate,că Alah,le-a dat o palmă cu piciorul americanilor,pt că vor să-i dea afară din program JSF,pe turcaleți. Al doilea în 6 luni. Pawlyk tată,mai trăiești? Vezi că îți cad bibelourile!

albert
Guest
albert

S-a stiut in timp real ce s-a intamplat!Exista sistemul ALIS ce manageriaza permanent situatia fiecarui F-35:

Cosmin
Guest
Cosmin

Dacă era vorba de un Sukhoi la acest articol se mai adăugau vreo 2-3 fraze despre cum ivanii şi-au primit ce meritau şi alte bălării de genul. Zic şi eu…