Un Su-27 rusesc a lansat din greșeală o rachetă către un avion britanic deasupra Mării Negre

Read Time:1 Minute, 30 Second

Un avion multirol Suhoi Su-27 a lansat ”din greșeală” o rachetă în apropierea unui aparat de supraveghere britanic. Incidentul a avut loc pe 29 septembrie în zona Mării Negre.

Informația a fost dezvăluită joi de către secretatul Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, în timpul unei intervenții pe care acesta a avut-o în camera comunelor.

Potrivit lui Wallace, un aparat britanic RC-135W Rivet Joint a fost interceptat de două Su-27 ruse în timp ce zbura în spațiul aerian internațional de deasupra Mării Negre.

La un moment dat, unul dintre aparatele ruse a lansat o rachetă. Wallace spune “released a missile in the vicinity of the RAF Rivet Joint beyond visual range”, ceea ce exclude o largare a rachetei de pe pilon.

De asemenea, fiind vorba despre o rachetă aer-aer și o țintă mai mult decât ofertantă, este de presupun că lansarea a avut loc fără încadrare și, probabil, în afara razei de acțiune.

”Suntem incredibil de norocoși că acest episod nu a acut consecințe mai grave”, a spus Wallace.

Acesta a precizat că a transmis un protest oficial părții ruse, care a revenit cu un răspuns în cadrul căruia acuză o defecțiune tehnică. Informațiile și analizele RAF par să confirme defecțiunea.

Imediat după incident, Marea Britanie a suspendat zborurile cu aparatele Rivet Joint în spațiul aerian internațional. Între timp ele au fost reluate, însă avioanele sunt însoțite de aparate multirol înarmate.

Informația aceasta este foarte importantă în contextul în care avioanele Rivet Joint efectuează misiuni aproape zilnice în spațiul aerian al României, monitorizând zona de est.

Este de presupus că și în acest caz avionul a ieșit pe mare din zona României, acolo unde a și revenit după încident.

În context, misiunile de Poliție Aeriană și cele de Combat Air Patrol sunt extrem de importante.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
FlyOne

Deci, cum? Au tras rusnacii cu coaja aia de su-57 o racheta „beyond visual range”, adica atat de departe de avionul englezilor ca nici nu o vedeai in linie dreapta? 🤣
Pentru acest nimic ne punem poalele in cap?

Previous post Rusia recunoaște oficial că avioanele Su-57 sunt folosite în Ucraina
Next post Ministrul Apărării a demisionat
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x