US Air Force a ales înlocuitorul platformelor AWACS

Read Time:1 Minute, 8 Second

US Air Force a selectat înlocuitorul platformelor de avertizare timpurie E-3 Sentry AWACS (Airborne Warning and Control System), iar primul avion va fi livrat în 2027.

Conform unui comunicat oficial, forțele aeriene americane vor cumpăra platforme E-7 Wedgetail.

Selecția a fost una foarte simplă întrucât, spun americanii, Wedgetail ”este singura platformă capabilă să îndeplinească solicitările Departamentului Apărării în ceea ce privește managementul câmpului tactic, comandă și control sau urmărirea țintelor” în perioada de timp necesară pentru a înlocui vechile AWACS.

Ajută, desigur, și faptul că E-7 Wedgetail este produs de Boeing.

Contractul pentru primul aparat va fi atribuit în anul fiscal 2023, iar livrarea prototipului este prevăzută pentru 2027.

În 2024 va fi finanțat un al doilea prototip, însă termenul său de livrare va fi stabilit ulterior.

Planurile americanilor vizează o reducere amplă a flotei de AWACS începând de anul viitor, urmând ca 15 dintre cele 31 de platforme să fie pensionate.

E-7 Wedgetail AEW&C (Airborne Early Warning & Control) se bazează pe avionul civil Boeing 737 NG (spre deosebire de E-3 Sentry, care e bazat pe Boeing 707) și vine echipat cu un radar fix AESA (spre deosebire de cel clasic, rotativ, de pe AWACS).

Dezvoltată pentru Australia, această platformă a devenit extrem de populară în ultimii ani, fiind cumpărată și de Turcia, Marea Britanie și Coreea de Sud.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Și bulgarii au început să anunțe misiunile de Poliție Aeriană
Next post AERO EXPO FEST – Clinceni, 25-26 iunie
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x