US Air Force a ales înlocuitorul platformelor AWACS

US Air Force a selectat înlocuitorul platformelor de avertizare timpurie E-3 Sentry AWACS (Airborne Warning and Control System), iar primul avion va fi livrat în 2027.

Conform unui comunicat oficial, forțele aeriene americane vor cumpăra platforme E-7 Wedgetail.

Selecția a fost una foarte simplă întrucât, spun americanii, Wedgetail ”este singura platformă capabilă să îndeplinească solicitările Departamentului Apărării în ceea ce privește managementul câmpului tactic, comandă și control sau urmărirea țintelor” în perioada de timp necesară pentru a înlocui vechile AWACS.

Ajută, desigur, și faptul că E-7 Wedgetail este produs de Boeing.

Contractul pentru primul aparat va fi atribuit în anul fiscal 2023, iar livrarea prototipului este prevăzută pentru 2027.

În 2024 va fi finanțat un al doilea prototip, însă termenul său de livrare va fi stabilit ulterior.

Planurile americanilor vizează o reducere amplă a flotei de AWACS începând de anul viitor, urmând ca 15 dintre cele 31 de platforme să fie pensionate.

E-7 Wedgetail AEW&C (Airborne Early Warning & Control) se bazează pe avionul civil Boeing 737 NG (spre deosebire de E-3 Sentry, care e bazat pe Boeing 707) și vine echipat cu un radar fix AESA (spre deosebire de cel clasic, rotativ, de pe AWACS).

Dezvoltată pentru Australia, această platformă a devenit extrem de populară în ultimii ani, fiind cumpărată și de Turcia, Marea Britanie și Coreea de Sud.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x