Achiziția tancurilor Abrams a ajuns în Congresul american

Read Time:1 Minute, 38 Second

Achiziția celor 54 de tancuri M1A2 Abrams și a 12 derivate pe șasiu de tanc de către armata română a ajuns în Congresul american.

Forul legislativ din SUA a fost notificat recent cu privire la această achiziție și urmează să o aprobe în perioada următoare, aceștia fiind pași obligatorii în procesul de vânzare a echipamentelor militare americane către alte state.

Potrivit MApN, deși în notificarea către Congres este stipulată o valoare estimată a contractului de 2,5 miliarde de dolari, în realitate aceasta va fi de 1,07 miliarde de dolari.

”Ministerul Apărării Naționale salută notificarea Congresului SUA transmisă joi, 9 noiembrie, cu privire la vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3, 12 derivate pe sașiu de tanc, muniţie şi stimulatoare pentru instruire.

Mașinile de luptă care vor intra în înzestrarea Forțelor Terestre Române vor fi livrate în  cea mai modernă versiune a acestui model, ce se află și în dotarea armatei SUA. Valoarea estimată a contractului se situează în jurul sumei de 1,07 miliarde de dolari, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Conform legislației americane, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare inițială mai mare, de aproximativ 2.5 miliarde de dolari. După aprobarea de către Congres, guvernele României și Statelor Unite vor semna contractul de tip LoA (Letter of Acceptance), achiziția de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată și aprobată de Parlamentul României. Pentru siguranța aprovizionării, MApN va implica industria națională de profil pentru furnizarea suportului logistic integrat.”, se arată într-un comunicat al MApN.

Astfel, cel mai probabil în 2024 va fi semnat oficial acordul de achiziție, iar ulterior va fi stabilit calendarul de pregătire și de livrări.

Trebuie menționat că SEPv3 este cea mai modernă variantă a tancurilor Abrams. De asemenea, reprezentanții MApN au subliniat de mai multe ori că această achiziție reprezintă doar prima fază a echipării Forțelor Terestre cu tancuri moderne, necesarul fiind de minim 300 de bucăți.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
50 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
50 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Primii piloți români încep programul de trecere pe F-16 la Borcea
Next post Primele blindate JLTV au ajuns în România
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x