Airshow-uri anulate dupa accidentul MiG-ului 21 de la Borcea

Foto: Horatiu Goanta
Doua spectacole aeriene programate in urmatoarele doua weekenduri au fost anulate dupa accidentul MiG-ului 21 de la Borcea.

Ziua Portilor Deschise de la Baza 90 Transport Aerian Otopeni, programata pe 14 iulie, si Ziua Portilor Deschise de la Baza 71 Aeriana Campia Turzii, programata pe 21 iulie, au fost anulate.

In comunicarile oficiale se precizeaza ca deciziile au fost luate „independent de dorinta” celor din baze.

In plus, participarea Fortelor Aeriene Romane la Royal International Air Tattoo, acolo unde urmau sa trimita doua MiG-uri 21 LanceR si un C-27J Spartan, a fost de asemenea anulata.

Momentan, flota de LanceR a Romaniei este consemnata la sol pana cand vom avea concluziile preliminare ale anchetei demarata dupa accidentul de sambata trecuta.

7 thoughts on “Airshow-uri anulate dupa accidentul MiG-ului 21 de la Borcea

  1. Usor usor se pensioneaza flota noastra de MIG 21. Ca sunt retrase cele mai vechi, sau cad cele mai noi, usor usor ramanem fara ele!

  2. Astai ce-a mai mare tîmpenie cu spectacolele aeriene. Sau trezit cam tîrziu romulanii noștri,trebuia să moară cineva,ca săși de-a seama,sper să le anuleze pe toate.

  3. jap ..nu ai nici un argument decent sa spui asta , cine despre ce sa isi de-a seama?Avionul implicat nu facea vreun zbor pe spate la 1 m de sol sau vreo limita la 5 m , se pregatea de o simpla trecere si s-a intamplat ce s-a intamplat,cele doua show-uri cel mai probabil vor fi amanate pentru luna august,ieri am vazut ca s-a anuntat la bias evolutia eurofighter din italia,acum 9 luni in timpul unei evolutiei unul a cazut in mare dupa iesire dintrun looping…au fost retrase sau scoase din airshow-uri? Hai sa fim un pic mai profunzi in gandire si sa nu etichetam tot pentru un eveniment,totul este mult mai complex in viata .

  4. Argumente: 1) mig21 nu este pt spectacole aeriene. 2) noi nu avem avioane pregătite special pt spectacole aeriene. 3)noi nuavem piloți pregătiți pt spectacole aeriene.

    1. Avioane poate ca nu , dar piloti buni sigur avem !

      In alta ordine de idei, mai profita si ei de ocazie sa zboare !

  5. Nici un avion de lupta nu este gandit pentru airshow pana la urma,faptul ca se organizeaza show-uri cu avioane de lupta este pentru spectaculozitate si promovarea aviatiei militare din tara respectiva . De aceea fiecare face cu avionul din dotare atat cat poate aeronava..suhoiul face ce poate ,F-ul face ce poate,Rafale ce poate ,Mig21 ce poate, nimeni nu are alte asteptari .Nu aveam avioane pregatite…avionul cazut nu era intr-o evolutie solo de acrobatie ,era parte a unui exercitiu care a fost facut si la aplicatii cu state membre nato deci nu i s-a cerut nimic peste „puteri”,asta daca nu te gandesti la vreun livery special.Cat tine de piloti ,pentru ca a mai evoluat si show-uri din strainatate putem spune cat de cat ca Gica Stancu ar fi mai pregatit pentru asa ceva si presupun ca ar beneficia de un mic nr de ore de zbor suplimentare pentru pregatire unui show,cred,banui doar.

  6. In ultimii ani numarul show-urilor aeriene a crescut simtitor si toate evenimentele minore de la Lacul Morii, Tuzla, Vadeni, Tecuci, Focsani, Iasi, Suceava, Timisoara, etc. au inceput sa solicite prezenta Fortelor Aeriene. Evenimentele militare, gen Ziua Portilor Deschise, au inceput si ele sa mobilizeze un volum mare de aeronave militare si civile precum si tehnica de lupta din ce in ce mai sofisticata din dotarea altor categorii de forte. Evident, toata lumea vrea sa aiba ce e mai bun si mai spectaculos, dar care sunt in final beneficiile?
    La evenimentul de la Borcea au fost prezente circa 3000 de persoane din judetele Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea si probabil din zone ceva mai indepartarte. Acesta este un numar foarte mic de spectatori raportat la amploarea fortelor mobilizate, iar acoperirea mediatica TV si online ar fi fost foarte mica, daca nu ar fi avut loc catastrofa.
    Prezenta redusa denpta o anumita plictiseala a publicului, care era desigur constient de faptul ca putea sa vada acelasi lucru cu un efort mai mic, la unul din evenimentele mai apropiate de casa sau mai spectaculos (ex. BIAS, unde publicul depaseste uneori 100000 de spectatori).
    Luand in considerare dimensiunea actuala a Fortelor Aeriene si numarul foarte limitat de aeronave (in special F-16 si MiG-21) rezulta ca practic aproape in fiecare sambata pilotii tehnicienii, personalul de asigurare si personalul de conducere a zborului sunt la serviciu, cee ce genereaza obosala suplimentara si stress. In plus, pilotii care trebuie in mod normal sa sae pregateasca pentru misiuni de lupta, isi petrec probabil un volum considerabil de timp pentru pregatirea”spectacolului aerian” care are prea putina legatura cu tacticile si procedurile normale de lupta. In plus, la aceste evenimente ttrebuie sa participe cei mai pregatiti piloti, ceea ce face ca acestia sa zboare tot timpul, nemairamanand resurse si pentru instruirea celor mai tineri, ceea ce explica cumva experienta foarte redusa a pilotilor sub 35 de ani (asa cum a reiesit din tragedia recenta de la Borcea). In conditii de resursa redusa pentru instruire nu trebuie sa ne mire atunci faptul ca nu avem suficienti piloti pregatiti si cel mai probabil rezultatul este acela ca trebuie sa vina alte tari NATO sa ne faca Politie Aeriana. Probabil toata lumea a sesizat ca F-16 este prezent la aproape toate spectacolele aeriene, dar nu am auzit sa faca Politie Aeriana. Probabil de lucrurile serioase trebuie sa se ocupe Royal Air Force si alte tari NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Slovacia a ales: Va cumpara 14 avioane F-16 de ultima generatie
Next post Romania cumpara inca cinci avioane F-16 din Portugalia