Avionul rusesc An-2 a efectuat primele zboruri după modernizare. În perioada sovietică, el era de neînlocuit pe liniile aeriene locale pentru transportarea de alimente, stropirea câmpurilor, în operaţiunile de căutare.
Acum, inginerii de la Institutul de Cercetare Aviatică din Siberia au pus în locul motorului sovietic învechit un turbopropulsor american. S-a modificat şi interiorul, devenind mai confortabil pentru transportul de pasageri.
El este numit Kalaşnikov în aviaţie. Este la fel de bun, universal, nepretenţios şi longeviv. An-2 este inclus în Cartea Recordurilor ca singurul avion din lume care se lansează de peste 60 de ani. Până în prezent, An-2 nu are analog în lume, a declarat pentru Vocea Rusiei Vladimir Barsuk, directorul institutului sus-menţionat.
„Avantajul avionului constă în faptul că are decolare şi aterizare scurtă. An-2 aterizează pe aceeaşi suprafaţă ca şi Mi-8. Niciun avion străin nu poate ateriza pe o pistă atât de mică. Distanţa pentru decolare şi aterizare a avionului este între 50 şi 80 de metri. Cea mai mică distanţă la avioanele străine din aceeaşi categorie este de 400-500 de metri. Şi posibilităţile tehnice de aterizare pe o suprafaţă neamenajată sunt mai mari la An-2.
În Rusia sunt în exploatare în jur de două mii de avioane de acest gen. Este mult mai avantajos să li se dea acestora o nouă viaţă decât să se achiziţioneze tehnică din aceeaşi clasă peste hotare. Deja au existat încercări de a achiziţiona biplanul Cessna, fabricat în 1965. Acelaşi an de fabricaţie având şi An-2. S-a dovedit nu doar că această achiziţie nu este justificată din punct de vedere financiar, ci presupune dificultăţi în exploatare, explică Vladimir Barsuk.
„3,5 milioane de dolari costă un avion Cessna, care nu este nou. Cel cu aparatură modernă – în jur de 4,5 milioane. Pentru a moderniza An-2 cu un nou motor, este nevoie de aproximativ 800 de mii de dolari, adică este de 3-4 ori mai ieftin. În plus, avionul Cessna nu aterizează pe o pistă de mici dimensiuni, el trebuie păstrat într-o încăpere, deoarece nu rezistă la gerurile siberiene.
Regiunile de nord ale Rusiei aşteaptă cu nerăbdare avionul modernizat An-2. Pentru zonele în care nu există aerodromuri, unde nu circulă trenurile, acest avion este o salvare. În momentul creării noii versiuni a biplanului, aviatorii s-au orientat în primul rând spre piaţa rusească. Însă acum au început să apară cereri de peste hotare: Kazahstan, Tadjikistan, SUA, Brazilia. Un interes deosebit manifestă China. Acolo se lansează sub licenţă un analog al veteranului rus – Y-5. Partea chineză se axează pe înnoirea An-2 existente, planificând modernizarea a 700 de avioane.
Proiectanţii siberieni sunt pregătiţi pentru o cerere mare de astfel de avioane. Principala dificultate este reglementarea chestiunilor juridice cu fostul partener din timpul URSS. Uzina Antonov din Ucraina îşi revendică drepturile. Atunci când problema juridică se va rezolva, An-2 va avea noi oportunităţi comerciale. Institutul de Cercetare Aviatică din Siberia este convins că acest avion mic are un viitor mare.
Average Rating