Basescu o da cotita: Putem sa luam F 16, Rafale sau Gripen

Presedintele Traian Basescu a stopat, macar la nivel declarativ, avantul ambasadorului SUA la Bucuresti, Seful statului a precizat ca inca nu s-a decis asupra tipului de avion multirol pe care il vom cumpara, acesta putand fi F 16, Rafale sau Gripen.

Achizitia depinde de programele de finantare pe care le vor oferi producatorii, acestea trebuind sa fie unele destul de intinse in timp pentru a fi selectionate.

„Pozitia exprimata de Romania, in speta de mine, a fost: nu avem bani si nu ne putem angaja intr-un astfel de contract, decat daca am gasi o solutie de finantare pe termen lung. Adica in urmatorii cinci-sase ani Romania nu va putea plati miliarde, ci poate plati 200 de milioane, maxim 300 de milioane anual. Acesta este mesajul meu.

Nu este nici o presiune din partea americana sa achizitionam avioane F 16 neaparat. Avem noi insa o obligatie asumata cand am devenit stat membru NATO, sa avem un numar de avioane cert, 48, compatibile cu echipamentele NATO. Ca pot fi F16, ca pot fi Rafale, ca pot fi SAAB sau stiu eu, important este cum gasim o solutie de finantare”, a precizat Basescu, in emisiunea „Dupa 20 de ani”, care va fi difuzata duminica, pe Pro Tv.

Cititi si: F 16 pentru Romania

Sigur, declaratia presedintelui poate sa fie si un mod de a pune presiune pe americani pentru ca acestia sa ofere un program de finantare avantajos pentru noi.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x