Blue Air a scapat de datorii

Read Time:2 Minute, 4 Second

Blue Air, compania aeriană low cost controlată de discretul om de afaceri Nelu Iordache a scăpat de problemele financiare. Cum? Transformând datoriile în acţiuni şi majorându-şi astfel participaţia.

Nelu Iordache, influentul dar totodată discretul om de afaceri, care controlează un grup de firme cu afaceri estimate la aproximativ 500 de milioane de euro, în 2011 a reuşit să readucă pe “pistă“ Blue Air. După mai mulţi ani în care s-a confruntat cu grave probleme financiare, compania Blue Air – Transport Aerian SA a revenit pe linia de plutire.

Cifra de afaceri a sărit anul trecut de 161 milioane de euro, faţă de aproximativ 150 milioane de euro, în 2009. Ce-i drept, profitul a avut de suferit, în 2010, fiind de doar aproximativ 200.000 de euro, faţă de 1,4 milioane de euro, în 2009. Dar, asta în condiţiile în care nivelul creanţelor a crescut de patru ori, anul trecut, de la 10,5 milioane euro în 2009, la peste 42 milioane de euro, în 2010.

Cu toate acestea, nivelul datoriilor a crescut anul trecut cu doar 14 milioane euro. Compania a aplicat un plan dur de restructurare în ultimii doi ani. Potrivit datelor publice de la Ministerul Finanţelor, compania Blue Air avea la sfârşitul anului trecut 446 de angajaţi, faţă de 775, la sfârşitul anului 2009.

Potrivit directorului Gheorghe Răcaru, din cei 329 disponibilizaţi au plecat însă efectiv din grup doar 150 de persoane. Restul au fost trasferate la celelalte companii din grup. “Blue Air a ieşit din criză“, confirma pentru Forbes, la jumătatea acestui an, Gheorghe Răcaru. Planul de restructurare a companiei a presupus inclusiv diminuarea flotei de avioane, de la 11 aeronave, la 8. Totodată, managementul a operat în luna decembrie a anului trecut o majorare de capital, prin conversia datoriilor în acţiuni.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, capitalul social al companiei Blue Air- Transport Aerian SA era la sfârşitul anului trecut de 40,2 milioane euro, faţă de doar 5 milioane euro, la sfârşitul anului 2009. În urma conversiei datoriilor în acţiuni, Romstrade SRL (la care Nelu Iordache deţine 76 %, iar Gheorghe Cruceru- 24 %) a ajuns să deţină 89 % din Blue Air- Transport Aerian SA. În mod direct, Nelu Iordache deţine din Blue Air 9,77 %, iar Gheroghe Răcaru, directorul de dezvoltare al grupului de firme- 1,23 %.

Romstrade, compania de construcţii de drumuri şi autostrăzi a înregistrat anul trecut afaceri totale de 132 milioane euro şi un profit net de 6,5 milioane euro.

Sursa: Fobes

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Chinezii fac spectacol cu formatiile de acrobatie. Azi, Red Falcons
Next post Aviatia din Rusia, „amenintata” cu restructurarea masiva