Cat castiga o stewardesa? Cum devii insotitoare de bord?

Read Time:2 Minute, 59 Second

Unul dinre cele mai vânate joburi este cel de stewardesa (însoţitoare de bord), concurenţa pentru o astfel de poziţie fiind chiar mai mare decât cea de la admiterea la medicină.

Pentru un salariu de peste 1.000 de euro lunar se bat cinci candidate pe un loc, potrivit datelor din piaţă. Recent, Blue Air a făcut angajări pentru cinci poziţii de însoţitoare de bord pentru care a primit 25 de CV-uri.

Cursuri pentru meseria de însoţitor de bord se fac atât la Şcoala Superioară de Aviaţie cât şi la şcoli private, Fly Level sau la şcoala companiei aeriene Carpatair.

În septembrie anul acesta, Şcoala Superioară de Aviaţie (SSAvC) îşi deschide porţile pentru o nouă serie de însoţitori de bord şi va organiza un examen de admitere pentru cursurile care au loc în toamnă. Doar 40 de locuri au fost scoase la concurs.

Examenul de admitere pentru aceste cursuri constă în susţinerea probelor scris şi oral la limba Engleză şi a probei de Geografie a României şi Europei. Orice persoană cu vârsta peste 18 ani şi cu o diplomă de Bacalaureat se poate înscrie la aceste cursuri.

Canditaţii admişi încep cursurile în cadrul SSAvC. Sunt două luni de pregătire teoretică în cadrul SSAvC, timp în care se studiază materii precum: limba engleză, geografie şi meteorologie aeronautică, disciplină şi responsabilităţi, medicină aeronautică, CRM (cooperare în echipaj multiplu), proceduri operaţionale normale/anormale/de urgenţă, cunoaşterea aeronavei şi legislaţie aeronautică.

Domeniul aviaţiei este pentru mulţi tineri un domeniu de activitate fascinant, de unde şi interesul mare faţă de cursurile acestea. Din anul 2002 şi până la sfârşitul anului trecut, peste 1.500 de persoane au absolvit cursurile de însoţitor de bord, potrivit SSAvC.

Pe lângă aceste cursuri de însoţitor de bord, la mare căutare sunt şi cursurile pentru piloţi (particular şi transport public), dispatcher de zbor, securitatea aeronautică şi managementul situaţilor de criză.

Pentru obţinerea licenţei de zbor, cursanţii trebuie să susţină un examen de absolvire a modulului teoretic, după care urmează modulul practic în cadrul unui operator aerian: cursul de conversie, simulator de zbor şi un minim de 20 de ore de instruire practică în zbor. Ultimul demers pe care cursanţii trebuie să îl facă în scopul obţinerii licenţei de zbor, după finalizarea modulului practic, este susţinerea unui nou examen în cadrul Autorităţii Aeronautice Civile Române.

Dacă în România un pilot începător câştigă 3.000 de lei în străinătate poate ajunge la 3.000 de euro în timp ce un comandat câştigă şi 10.000 de euro lunar pe curse de lung curier.

În ultimii 12 ani de pe băncile Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă au ieşit peste 350 de români calificaţi pentru meseria de pilot de avion comercial, din care câteva zeci lucrează pentru operatori aerieni din străinătate

Statul acordă circa 20 de burse anual pentru piloţii de avioane, iar cei care nu reuşesc să intre pe un loc finanţat de stat plătesc 68.000 de euro pentru pregătirea ca pilot de avion şi 190.000 de euro pentru pregătirea ca pilot de elicopter.

Conditii de participare la cursul de însoţitoare de bord:
minimum 18 ani împliniţi
diploma de bacalaureat
dovedirea aptitudinilor medicale (certificat medical JAR-FCL 3, clasa 2)
dovedirea cunoştinţelor de limba engleza şi geografie (a Romaniei şi Europei)
Date generale despre curs:

program de instruire teoretica: 231 ore (includ examinările de final de curs), aproximativ 8 săptămâni
cost de instruire teoretica: 1.568 euro/pers
pe parcursul instruirii teoretice candidatii pot opta pentru:
derularea pregătirii practice, contra cost (cca 1.350 euro)- prestatori: BlueAir, Tarom, Carpatair sau Medallion Air
derularea instruirii practice pe cont propriu

ZF

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Parada grandioasa la Paris. Rafale, Mirage si chiar Eurofighter | VIDEO
Next post Primul Airbus A350-900, aproape de asamblarea finala
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x