Cauza accidentului de avion de la Uzunu, Giurgiu: Intretinerea necorespunzatoare a motorului

ikarusCentrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile – CIAS a facut public raportul privind accidentul de avion care a avut loc in martie 2014 pe raza comunei Uzunu, din judetul Giurgiu.

Potrivit raportului CIAS, cauza accidentului ar fi „nerespectarea prevederilor programului de intretinere a motorului”.

„In ziua de 30.03.2014, in jurul orei 18.20, pilotul (proprietarul) aeronavei ultrausoare tip Ikarus C42B, identificata YR-5153 care efectua un zbor in interes propriu dupa reguli de zbor VFR, avand un pasager la bord, a luat decizia de a efectua o aterizare fortata, intrucat motorul aeronavei a prezentat variatii ale turatiei, cu simptome de oprire a motorului deasupra unei zone obstacolate.

Accidentul s-a produs la ora 18.20 LT in apropierea localitatii Uzunu si s-a soldat cu deteriorarea aeronavei.

Cauza producerii accidentului o reprezinta nerespectarea prevederilor programului de intretinere a motorului, ceea ce a putut duce la blocarea temporara a scaunului cuiului poantou a carburatorului nr. 1 pe pozitia deschis, ceea ce a permis accesul unei cantitati suplimentare de combustibil in camera de nivel constant si o aspiratie nedozata cu imbogatirea amestecului carburant in galeria de admisie a motorului.”

Raportul complet poate fi citit accesand acest link.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x