Chinezii poftesc (iar) la avioane rusesti

Read Time:1 Minute, 34 Second

Beijingul şi-a crescut bugetul militar anul acesta cu 11,2% şi caută să ajungă din urmă SUA. Până acolo chinezii vor să cumpere 48 de avioane de vănătoare de tip Su-35 ruseşti. Moscova cere însă garanţii juridice că nu vor copia modelul.

Tranzacţia ruso-chineză se ridică la patru miliarde de dolari, potrivit revistei germane Spiegel. Iar condiţia pusă nu este întămplătoare pentru că avionul de luptă chinezesc J-11 este o copie fidelă a avionului rusesc Su-27.

China are în prezent cea mai mare armată din lume cu aproximativ 2,3 milioane de soldaţi, dar armamentul ei este în multe domenii mult inferior celui american. Dar Beijingul recuperează repede şi deja ameninţă interesele americane din Marea Chinei de Sud, unde riscă să intre în conflict cu ţări precum Vitenam, Taiwan, Malaezia sau Filipine.

Bugetul chinez pentru apărare a crescut cu 12,7% în 2011 şi va atinge 80,5 miliarde de euro anul acesta, scrie cotidianul francez Le Monde. „China este decisă să rămână pe calea dezvoltării paşnice şi urmează o politică militară naţională defensivă. Avem o populaţie de 1,3 miliarde de locuitori, un teritoriu mare şi coaste întinse, dar cheltuielile noastre militare sunt relativ slabe în comparaţie cu cele ale altor ţări ”, a declarat Li Zhaoxing, purtătorul de cuvânt al Adunării populare.

Willy Lam de la Universitatea chineză din Hong Kong susţine însă că „adevăratul buget militar al Chinei este de două ori mai mare decât cel prezentat oficial”. Creşterea oficială a acestuia a fost de 12,7% în 2011 şi de 7,5% în 2010, dar a depăşit 10% în ultimii 20 de ani.

Din acest motiv Pentagonul a declarat regiunea Asia-Pacific ca prioritară iar preşedintele Barack Obama a anunţat că ţara sa îşi va consolida prezenţa militară în Australia, va staţiona nave de război în Singapore şi îşi va suplimenta efectivele din Filipine şi Tailanda.

Adevarul

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Night-elf

J-10 e copia fidela a lui 27… 🙂

Previous post Redirectioneaza 2% din impozitul pe venit catre Asociatia „Aripi Romanesti”
Next post La multi ani, Flotila 86 Borcea!
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x