Drapelul de pe avioanele Spartan va fi reinscriptionat dupa ce a fost vopsit gresit in Italia

spartannNu e o gluma, drapelul Romaniei de pe avioanele C-27J Spartan a fost inscriptionat gresit la vopsirea avioanelor din Italia si, dupa ce a fost sesizat, Statul Major al Fortelor Aeriene promite sa indrepte situatia.

Stiti, sau ar trebui sa stiti, ca cele trei culori ale drapelului national sunt albastru – galben – rosu, albastru fiind prima culoare de la lance. In aviatie, „lancea” este directia de zbor, astfel ca drapelul de pe derivele avioanelor ar trebui sa alba albastru in dreapta, cum le privesti din partea dreapta.

Istoricul Dan Antoniu a fost cel care a observat ca drapelul national este inscriptionat gresit si a trimis urmatorul mesaj catre SMFA.

„Buna ziua,
Ma numesc Dan Antoniu si sunt cercetator istoric, am o problema cu insemnele de stat de pe tehnica de lupta a ROAF. Ma refer strict la avioanele de transport SPARTAN, la care pe partea dreapta a derivei drapelul de stat al Romaniei este inscriptinat gresit, respectiv cu rosu inainte, corect este cu albastru spre inainte. Vezu foto anexate, Spartan incorect, Herculesc corect.

Doresc sa stiu de ce nu se remediaza situatia caci sunteti in culpa atunci cand zburati peste hotare, nu uitati sunt isemne de identificare pentru avioane militare.

Daca este greu de remediat ma ofer sa achizitionez de pe piata cele doua culori rosu si albastru si cu voluntari sa remediaem eroarea.

Astept un raspuns daca am dreptul, situatia persista de la sositea primului Spartan achizitionat.
Cu cordialitate,
Dan Antoniu”

In mai putin de o saptamana, a venit si raspunsul celor de la SMFA, care, spre surprinderea mea, recunosc, a admis greseala si a promis ca va fi remediata.

„Domnului Dan Antoniu
Stimate domn,

Urmare a sesizării dumneavoastră transmisă prin email, referitoare la constatarea unor neconformități privind modul de inscripționare a însemnelor de înmatriculare ale aeronavelor de transport C-27J Spartan, vă informăm că Statul Major al Forțelor Aeriene a luat măsurile necesare de remediere.

Drapelul național al României va fi reinscripționat pe partea dreaptă a derivei aeronavelor C-27J Spartan.
Vă adresăm pe această cale mulțumiri pentru situația semnalată și pentru munca și dedicația dumneavoastră în domeniul aviației militare.

Cu deosebit respect,
Biroul informare și relații publice
Statul Major al Forțelor Aeriene”

O sa spuna iarasi lumea ca sunt un neprofesionist cu rautati gratuite, dar oamenii aia din comisia de receptie a avioanelor chiar nu stiu cum arata drapelul national?

Recunosc, eu unul nu am observat greseala pana cand a fost semnalata de domnul Antoniu, dar eu nu am fost platit pentru a receptiona cele sapte avioane si a le inspecta pentru ca totul sa fie in regula.

Sigur, o sa imi spuneti poate ca e o greseala minora, una care nu afecteaza cu nimic utilizarea avioanelor si asa si este. Dar, oameni buni, vorbim despre o echipa de profesionisti ai Fortelor Aeriene care a facut receptia avioanelor si care a zis ca-s ok. Cum se poate ca nimeni sa nu observe o greseala flagranta? Inteleg ca mi se poate intampla mie, care vad avioane militare de trei ori pe an, la airshow-uri, dar lor sa nu le sara in ochi?

Si fara sa fiu foarte rau in continuare, mi s-ar parea de bun simt ca nici macar unul dintre cei care s-a ocupat de receptie sa nu mai faca parte din vreo comisie de genul asta.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Și mai este și culoarea lor,plus că pe ele scrie: ROMANIAN AIR FORCE. De parcă sîntem englezi. Scuzați am uitat că sîntem colonie.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x