Elicopterele pentru lupta anti-incendiu au resursa de zbor expirata

Read Time:2 Minute, 9 Second

Aparatele de zbor Mi-17 şi Mi-8, pregătite să stingă flăcările puternice, si-au epuizat orele de zbor şi trebuie să intre în reparaţii capitale.

Au participat la sute de misiuni de salvare şi de stingere a incediilor, dar deocamdată nu mai pot fi ridicate de la sol. Elicopterele de tip Mi 17 şi Mi 8, care pot fi folosite să arunce apa din cer, şi-au epuizat orele de zbor. După 1.500 de ore, acestea trebuie să intre în reparaţii capitale, ceea ce se va întâmpla în curând. Inspectoratul General de Aviaţie (IGAV) are o flotă de 14 elicoptere.

Două dintre ele pot fi folosite, însă, şi la stingerea incediilor.

Au fost aduse din Rusia în urmă cu 20 de ani, timp în care au participat la misiuni atât în ţară, cât şi în străinătate.

Au stins vălvătaia care a cuprins Moara lui Assan, din Bucureşti, au ajutat la stingerea incediilor din Grecia şi au fost solicitate să acţioneze în Israel şi Muntenegru. Din păcate, acum când sute de hectare de pădure din România au fost înghiţite de flăcări, elicopterele nu au mai putut interveni.

Au atins limita de 1.500 de ore de zbor, astfel că sunt ţinute la sol până când intră în reparaţii capitale. În plus, la unul dintre ele s-a defectat o pompă.

„În şedinţa de guvern de miercuri s-a stabilit să primim bani pentru repararea lor capitală. După aceasta, elicopterele vor fi ca noi. În patru luni vor fi trimise din nou în misiune”, ne-a declarat Doru Grădinaru (foto stânga), inspector general la IGAV.

Potrivit unor surse, costurile reparaţiilor s-ar ridica la peste 8 milione €, astfel că anul acesta este exclus ca autorităţile să mai poată cumpăra un elicopter destinat special pentru incendii deschise sau în zone urbane.

Aparatele sunt dotate cu tunuri de apă, sistem troliu, sistem Bambi Bucket şi o nacelă specială pentru evacuarea persoanelor, precum şi sisteme de neutralizare a substanţelor în cazul unor accidente ecologice.

Acesta costă peste 10 milioane €, aşa că, cel puţin, până în 2013 le vom folosi pe cele adaptate. Aparatele aruncă apa printr-un dispozitiv. Cele două elicoptere au câte o trapă în podea şi sunt echipate cu un cârlig susţinut în patru puncte. Prin trapă se face legătura dintre cârlig şi Bumby Bucket, cu un cablu metalic de 16 m. Bambi Bucket e un dispozitiv de transportat apă, cu o capacitate de 3,5 t. Pentru a fi umplut acesta e scufundat într-un lac.

Când elicopterul ajunge la incendiu, dispozitivul e activat electric şi apa e descărcată deasupra focarului.

Click

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Despre un lobby…
Next post Pilotii romani la WAAC 2012
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x