Expozitia Dumitru Prunariu – OMUL

Read Time:1 Minute, 30 Second

30 de ani de la zborul primului român în Cosmos (1981 – 2011)

Muzeul Militar Național și General Maior (r) Dumitru Dorin Prunariu vă invită joi, 16 iunie 2011, orele 13:00, la vernisajul expoziției aniversare “Dumitru Prunariu – OMUL” organizată cu prilejul a 30 de ani de la zborul în cosmos al primului român, în 1981.

Expoziția prezintă, prin intermediul fotografiilor din arhiva personală a cosmonautului român, o latură mai puţin cunoscută de către public a personalităţii domnului Dumitru Prunariu. Imaginile aduc în prim plan copilăria, adolescenţa, perioada studenţiei, pregătirea şi zborul în Cosmos şi aspecte din viaţa privată din ultimii 20 de ani. Alături de fotografii, vor mai fi expuse obiecte care au făcut parte din echipamentul de zbor al domnului Prunariu, respectiv: costum de cosmonaut, de amerizare, trusă de medicamente, raţie de hrană, ustensile de igienă corporală și alte obiecte.

Expoziția aniversară este deschisă publicului în perioada 16 iunie – 30 septembrie la Muzeul Militar Național “Regele Ferdinand I”, strada Mircea Vulcănescu 125 – 127, sector I, Bucureşti, într-un spațiu special amenajat.

Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, instituţie culturală de rang naţional aparţinând Armatei României, are datoria de onoare de a menţine respectul pentru istoria neamului şi a umanităţii, pentru făuritorii acesteia, de la omul simplu ajuns oştean de rând, la cel născut pentru a fi om politic sau la cel desemnat comandant militar.

Generalul Maior (r) Dumitru Prunariu este primul şi, deocamdată, singurul român care a zburat în Cosmos. În timpul petrecut în spațiu, echipajul format din colonelul cosmonaut sovietic Leonid Popov şi locotenetul major inginer de aviaţie român Dumitru Prunariu a realizat 22 de experimente ştiinţifice, printre care cele denumite „CAPILAR”, „BIODOZA”, „ASTRO”, „NANOBALANŢA”. Revenirea din spaţiul cosmic a avut loc la 22 mai 1981.

Eveniment sustinut si promovat de Asociatia Aripi Romanesti – http://aripiromanesti.ro/

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Avion de agrement, prabusit in Hunedoara
Next post Airbus a prezentat „avionul viitorului” (Video)
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x