F-16 pentru Romania, Bulgaria si, poate, Croatia

A fost o perioada destul de plina in ceea ce priveste declaratiile oficialilor romani cu privire la viitorul aviatiei militare din tara noastra. Printre picaturi am aflat ca vom avea (cumpara, inchiria, primi gratis) aparate F-16 Block 52. Noi. Alaturi de Romania, foarte probabil ca acelasi tip de avion vor cumpara Bulgaria si Croatia.

Totul face parte din programul „smart defence” enuntat de presedintele basescu (nu, n-a fost o scapare b-ul mic).

Iata, mai jos, doua declaratii destul de edificatoare:

„Putem colabora in aceasta zona cu Bulgaria, cu Polonia. Putem reduce unele costuri, sa cooperam inclusiv financiar in aceasta perioada de criza.” – Gabriel Oprea, ministrul apararii.

„Pentru regiune am putea discuta ca un grup de state sa isi asume un numar cert de avioane pentru ca patrularea aeriana sa fie facuta de statele NATO, ceea ce ar lua din sarcina pe care si-a asumat-o Romania la un moment dat. Sa spunem ca, in loc de 48 de avioane, poate ca in acest stadiu sau in perspectiva epuizarii avioanelor MiG 21 sa ne gandim la un numar mult mai mic de avioane daca si alte state din zona s-ar alatura acestei idei.” – traian basescu, presedintele tarii.

Cu alte cuvinte, americanii nu cedeaza deloc in ceea ce priveste oferta facuta acum un an. N-au ieftinit avioanele, astfel ca vom cumpara noi mai putine. Mult mai putine. As spune ca vor fi 24 de bucati impartite pe doua baze aeriene, Fetesti si Campia Turzii. Pentru a nu ne incarca cu programe de antrenament avansate, pentru a nu cumpara simulatoare si orice altceva, vom incerca sa parazitam Polonia, care dispune deja de tot.

Ca sa nu se supere americanii, dar mai ales ca sa vanda, alaturi de noi va fi cu siguranta Bulgaria si sunt sanse mari sa fie si Croatia.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x