F-35I, lovit de SAM in Siria. Cel mai nou scenariu al propagandei

Cel mai proaspat scenariu scos din “cuptoarele” propagandei anti-occidentale spune ca un F-35I Adir a fost lovit de o racheta sol-aer undeva deasupra Siriei.

De la ce a plecat totul?

Recent, Israelul a anuntat ca a pocnit o baterie de S-200 situata undeva in apropiere de Damasc pentru ca sirienii ar fi deschis focul asupra avioanelor IDF aflate in misiune peste Liban. Sirienii au zis ca, dimpotriva, atacul israelian a avariat putin spre deloc bateria de S-200, pe cand un avion de-al evreilor a fost atins.

In ziua in care au anuntat atacul din Siria, israelienii au anuntat si ca, in urma cu doua saptamani, un F-35I a fost implinicat intr-un incident de tip “bird strike” la revenirea din misiune si ca este indisponibil pentru zbor o perioada.

Legatura a fost facuta imediat si mediile de presa “prietene” cu vladutz au inceput sa raspandeasca zvonul despre F-35-ul atins de excelentul sistem antiaerian rusesc.

De ce nu e adevarat?

De ce nu cred ca e adevarat acest scenariu? In primul rand, sunt convins ca pana si israelienii au limite impuse de SUA/Lockheed in utilizarea avioanelor. F-35I inca nu este deplin operational si ma indoiesc ca este trimis in misiuni de atac. Poate fi folosit pentru a aduna date si pentru a vedea cum se comporta in misiunile de lupta reale, insa nu atacuri.

In al doilea rand, IDF a transmis in comunicatul de-acum celebru ca avionul implicat in incident a fost trimis la “normal maintenance and repair” si ca va reveni la “full service” in cateva zile. Un avion avariat de SAM nu ajunge sa revina la zbor in cateva zile nici daca este foarte norocos. Iar un F-35 atins de SAM indraznesc sa spun ca nu mai revine la zbor.

De ce e atat de sensibil 35 la pasari?

Din cate au spus oamenii, 35-ul in cauza a fost lovit de doua pasari. Nu au fost ingerate in motor, ci au lovit fuselajul. Un incident minor, dar care in cazul unui avion de generatia V nu este asa minor. Asta pentru ca orice problema a fuselajului afecteaza caracteristicile stealth. De asemenea, este evident ca un bird strike afecteaza stratul de vopsea speciala de pe avion.

Prin urmare, mi se pare logic ca israelienii sa raporteze asta la Lockheed si sa repare avionul inainte de a-l retrimite sus.

P.S. Presupunem prin absurd ca 35-ul ar fi fost atins de o racheta siriana. Cumva credeti ca Rusia, care urmareste tot ce se intampla acolo, nu facea lucrul asta public? Cumva credeti ca nu aveam filmul drumului rachetei spre avion? Cumva credeti ca nu se savura la intensitate maxima faptul ca un sistem rusesc vechi a atins cel mai scump avion din istorie?

8
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Mig-21 LanceRMig-21_LanceRLanceRBalint Stefantarabostes Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
tarabostes
Guest
tarabostes

Nu putem baga mana în foc pentru spusele niciunei părți implicate..Eu cred ca israelul testează cam cum crede el mai bine capacitățile F35 de aceea nu este exclus chiar sa fi fost folosit în acel atac , cât despre lovitura e clar ca nu a fost lovit direct ca altfel apărea în poze și filmari mai ceva ca F117 doborât în fosta Iugoslavie , dacă a fost avariat a fost probabil de o posibila explozie în proximitatea lui a rachetei sol aer și astfel a putut ajunge la bază .Acum , pe cine sa crezi? Ambele scenarii sunt la fel… Read more »

Balint Stefan
Guest
Balint Stefan

Dar ce se întîmplă cu armele acestea de ultima generatie de se strica la cel mai mic soc? Nave pintenate, avioane lovite de păsări etc. Păi la ce le vom folosi cînd vă fi pe bune?? Vor apuca sa tragă a doua salva?

Mig-21_LanceR
Guest
Mig-21_LanceR

Eu sunt sigur ca israelienii au testat deja F-35. Problema e ca eu am gasit altceva pe net, cum ca israelienii au zis ca avionul se va intoarce in serviciu in cateva zile, zile care au cam expirat, iar dupa aceea ar fi declarat ca damage-ul e cam mare si-l caseaza. Poate sa fie bla bla sau nu. Cel mai simplu era sa publice cateva poze sa dezminta afirmatia sirienilor.

tarabostes
Guest
tarabostes

Greu de crezut vreuna din variante…Dacă 35-ul chiar ar fi de casat pai îl îngroapă astia direct sub hangarul unde se afla numai sa nu apuce careva sa îi facă vreo poza 😆iar înlocuitorul e deja pe vapor cu aceeași înmatriculare. .. Așa teorie conspirationista ce am gasit😅