IAR-317 a ajuns la Muzeul Aviatiei

Foto: Muzeul Aviatiei
Muzeul National al Aviatiei Romane va avea in curand un exponat foarte pretios, este vorba despre prototipul elicopterului de atac IAR-317 Airfox.

Celula “vulpii” a ajuns de joi in incinta muzeului si a fost amplasata pe locul de expunere, insa momentan ramane acoperita cu o prelata.

Oficial, Airfox-ul va fi dezvaluit pentru public in data de 25 octombrie, atunci cand la MAv va avea loc Ziua Porților Deschise.

IAR-317 a fost un proiect romanesc de transformare a venerabilului IAR-316B Alouette intr-un elicopter de atac. S-a pastrat mai tot de pe Alouette, modificandu-se numai fuselajul, care a primit forma clasica a elicopterului de atac, cu doua locuri in tandem.

Pentru vremea respectiva si, mai ales, pentru posibilitatile Romaniei, Airfox-ul era un pas inainte, insa Ministerul Apararii nu a dispus continuarea proiectului cu o comanda ferma.

Asa se face ca am ramas numai cu prototipul 01 si cu parti de fuselaj construite pentru prototipul numarul 2.

De notat este faptul ca Airfoxul a zburat destul de mult, existand o poveste-legenda (inca n-am gasit confirmari oficiale) despre un zbor de recunoastere in zilele Revolutiei, cand a si fost lovit usor dupa ce s-a tras asupra lui de la sol.

IAR-317 Airfox este unul dintre proiectele aeronauticii romanesti in jurul caruia s-au tesut nenumarate povesti si legende si va fi excelent sa-l vedem de-acum in expozitia permanenta a Muzeului Aviatiei.

4
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
BuniNEMOLanceRAriciul Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Ariciul
Guest
Ariciul

Buna ziua,

Nu ar fi rau sa ne spui si cine a fost proiectantul principal.

NEMO
Guest

Exista un articol amplu cu fotografii cu el pe trailer, macara,descarcare,montaj elicii etc plus povesti ale celor care l-au construit si zburat, in serial, pe care il voipublica zilele acestea.
Pentru moment povestile de la surubelinita pana la lada de bere pariu la prima ridicare asteapta un acord.
Ideea este ca pe 25 surpriza va fi mult mai mare decat dezvelirea sa.
Mai bine veniti pt ca pierdeti enorm.

Buni
Guest
Buni

Airfoxul a zburat in zilele de dupa 22. A raportat 2 barbati si o femeie in combinezoane negre pe seaua Tampei. Acestia au executat foc cu armament usor. 317le a primit ordin sa atace si a executat foc inclusiv cu prnd-uri…