La Tarom se pune de-o greva. Sau poate nu

Read Time:3 Minute, 3 Second

Sindicatul National Tehnic TAROM (SNTT) ar putea declansa miscari sindicale de amploare, care ar putea culmina cu declararea grevei generale, prin oprirea tuturor zborurilor, din cauza situatiei „fara iesire” in care se afla compania.

Reprezentantii sindicatului prezinta, prin intermediul unui comunicat, pozitia SNTT fata de actuala situatie de la TAROM, „dupa ce a tacut pana acum, cu intentia de a acorda sase luni de respiro noului guvern”

Astfel, potrivit sindicatului, TAROM nu trebuie monitorizata de FMI, neavand bani alocati de la buget.

„In prezent TAROM inregistreaza pierderi din operare insa niciodata nu a primit ajutor de la stat sau altfel de sprijin, nefiind institutie bugetara. Pierderile inregistrate au fost acoperite din sumele acumulate de-a lungul timpului din surse proprii”, se spune in comunicat.

Sindicalistii mai spun ca, in prezent, Consiliul de Administratie este alcatuit „din persoane care nu au avut contacte cu vreo compania aeriana decat ca simpli pasageri, cu toate ca OG 109/2011, la art. 28, cere : „Consiliul de administratie sa fie format din persoane care sa aiba experienta de administare/management, in domeniul de activitate – aviatie”.

De asemenea, SNTT sustine ca nu este de acord cu numirea unor manageri privati straini, avand in vedere ca „sunt destui oameni priceputi in randul romanilor” si ca a inaintat o lista la Ministerul Transporturilor cu astfel de oameni.

Sindicatul considera nelegala si nejustificata hotarirrea CA de a semna contractul de mandat cu cei doi manageri straini, fara ca acestia sa prezinte un program de restructurare si redresare. Acest program a fost solicitat ulterior la trei luni dupa semnarea contractului.

„Atata timp cat exista motivatie financiara -asa cum se vrea acum- manageri romani pot face si ei performanta. Daca se doreste motivarea financiara a managerului, normal ar fi ca acelasi lucru sa se intample si cu restul salariatilor. In caz contrar se va crea o discriminare in ceea ce priveste compensarea baneasca. Dezmintim cu fermitate unele neadevaruri aparute prin presa ce fac referire la numarul mare de salariati ai TAROM,, facand comparatie cu CSA care este companie aeriena partenera, intentionat alegand compania ceha, in timp ce restul de 21 de companii aeriene partenere au un numar mai mare si chiar dublu decat compania noastra”, se mai spune in comunicat.

Totodata, sindicatul atrage atentia ca Directia Tehnica TAROM are personalul imbatranit, iar in urmatorii doi ani se vor pensiona peste 60% dintre ei, si, cu toate acestea, „conducerea TAROM nu aplica nici o masura de prevenire”.

„In prezent de fac presiuni prin diverse cai de influenta, pentru a permite accesul in hangarul directiei tehnice a companiei concurente Blue Air, acum cand „lupta” este crancena pentru a castiga piata de maintenance in zona. Desi au trecut sase luni de la guvernarea USL, sindicatul nostru nu a fost niciodata consultat in ceea ce priveste viitorul companiei TAROM, cu toate ca am trimis chiar si prim-ministrului nenumarate sesizari si adrese. Totodata, va informam ca am facut sesizari si la Directia Nationala Anticoruptie, insa pana in prezent nu avem nici un raspuns”, se mai arata in comuncat.

SNTT subliniaza ca, „avand in vedere situatia fara iesire in care TAROM se afunda datorita celor expuse mai sus, sindicatul este ferm hotarat sa declanseze miscari sindicale de amploare avand sprijinul Federatiilor Internationale la care sunt afiliati, pana la declararea grevei generale, prin oprirea tuturor zborurilor”.

NewsIn

Totusi, compania anunta, pe pagina de Facebook, ca nu se pune problema unor proteste ale angajatilor care sa afecteze zborurile.

„Dragi prieteni, in urma informatiilor aparute in presa cu privire la posibilitatea organizarii unor greve in perioada urmatoare, dorim sa va anuntam ca toate cursele TAROM vor fi operate conform planului de zbor.”

Ramane sa vedem ce se va intampla pe viitor.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Iberia concediaza 4.500 de angajati si renunta la 25 de avioane
Next post Calendarul Fortelor Aeriene Ruse | FOTO