Miting aviatic Ianca – 26 iunie 2011. 60 de ani de aviatie reactiva in Romania

ARPIA (Asociatia Romana Pentru Istoria si Propaganda Aeronauticii) Ianca si primaria orasului Ianca, judetul Braila, organizeaza duminica, 26 iunie 2011, un miting aviatic pentru a marca implinirea a 60 de ani de aviatie reactiva in Romania (1951 – 2011).

Chiar si fara sprijin financiar consistent din partea celor care ar fi putut sprijini acest eveniment, spectacolul de la Ianca va beneficia de o participare numeroasa – Formatia „Soimii Romaniei”, Lotul National de parasutism, piloti si avione particulare ultrausoare (ULM) , motodeltaplane si motoparapante. De asemenea, Fortele Aeriene Romane vor trimite de la baza de la Bobocu un IAR 99 Soim si un elicopter IAR 316.

Demonstratia aeriana va incepe in jurul orei 14.00, in preambul fiind vernisajul expozitiei de insigne si insemne de aviatie a Lt. Comandorului Ioan Botez, una dintre cele mai mari colectii din tara.

Putina istorie

In data de 26 iunie 1951, in baza Fortelor Aeriene Romane de la Ianca (in prezent dezafectata), capitanul Aurel Raican, care era comandantul Regimentului 13 Aviatie Reactiva, a efectuat primul zbor in simpla comanda al unui pilot roman pe un avion cu reactie, respectiv YAK-17, intrat in dotarea Romaniei cu cateva luni inainte. cei care au asistat la eveniment spun ca, imediat ce a coborat din carlinga, Raican a fost inaintat la gradul de maior.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x