Model 401, avionul experimental low cost si stealth?

Scaled Composites, o subsidiara a celor de la Northrop Grumman, a prezentat recent Model 401, un avion experimental care se doreste a fi ieftin si stealth.

Dupa cum singuri se lauda, baietii au construit doua prototipuri identice, unul dintre acestea fiind dat la zbor. Avioanele sunt echipate cu motoare Pratt & Whitney JTD15D-5D, care permit atingerea unei viteze maxime de 0.6 Mach. Plafonul de serviciu este de 9.100 de metri.

Avionul acesta are o lungime de 11 metri si jumatate, aceasta fiind de altfel si anvergura. Greutatea lui este de 1.800 de kilograme, iar masa maxima la decolare este de 3.600 de kilograme.

Scaled sustine ca a lucrat cu/pentru un client in dezvoltarea acestor doua prototipuri, prin care isi doreste sa demonstreze “advanced, low-cost manufacturing techniques and to provide aircraft for research flight services to industry partners and the United States government”

Intelegeti voi ce vreti.

Ca design, pare o replica cu echipaj uman a dronei General Atomics Avenger.

5
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
RaptorLanceRLiviu mustață Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Liviu mustață
Guest
Liviu mustață

Nu incerca și Incas.ul nostru într.o vreme să proiecteze un microbuz fighter ? Să tragă puțin cu ochiul aici ..

Liviu mustață
Guest
Liviu mustață

Micro fighter.. autocorectul..

Raptor
Guest
Raptor

EU din prezentare si din cum arata rapandula inteleg ca vor sa demonstreze ca pot proiecta si realiza un aparat ieftin ca in schimb nu vad panarama asta de aparat sa fie dedicat la ceva anume. Este si va ramane un demonstrator din ciclul: uite ca si noi putem.
La cum arata ai nr de Mach prezentat, cel mult sa tragi de el sa-l faci trainer, fara capabilitati de atac la sol, sau jucarie pentru bogati care nu mai vor sa-si riste fundul lor de milionari cu L39 sau Mirage 1, F5 si alte aparate vechi ci unul nou.

Raptor
Guest
Raptor

Si ideea care mi-a scapat in timpul commentului dar pe care mi-am amintit-o: e atat de stealth (producatorul o spune) incat daca inamicul il vede il lasa sa-si continue zborul pe motiv ca e mai scumpa racheta AA decat aparatul in sine cu munitie cu tot si cu banii folositi in antrenarea si pregatirea pilotului.