Nu pentru revitalizarea MiG-urilor 29

Daca sunteti interesati de aviatia militara, ati auzit desigur despre zvonul care circula de mai bine de un an despre o presupusa revitalizare a avioanelor MiG-29 de la Kogalniceanu pentru a forma o noua escadrila de supersonice.

In caz ca nu stiti, reiau pe scurt. La inceputul anilor 2000, Romania a scos din serviciu MiG-ul 29. Avioanele, in jur de 18 daca nu ma insel foarte tare, au fost parcate pe platformele defunctei Baze 57 Aeriana de la Mihail Kogalniceanu si, practic, lasate sa rugineasca. De-a lungul anilor au aparut informatii diverse despre vanzarea unor componente de 29 catre terti, in special motoarele.

Ei bine, despre aceste avioane neutilizate de vreo 15 ani se spunea ca ar urma sa fie reparate si modernizate undeva prin Ucraina pentru a forma o escadrila. Am spus de la inceput ca este o prostie lipsita de logica financiara, iar ministrul Apararii pare sa fie in asentimentul meu.

“Mă îndoiesc că o astfel de soluție va fi una de viitor. Dacă nu greșesc, există câteva astfel de aparate încă în dotare, dar care sunt nefuncționale, sunt la conservare. Nu le luăm în calcul în acest moment la revitalizare. Ar însemna să ai 12-15 avioane de un tip, 15 de alt tip. Costurile de mentenanță și de operaționalizare ar fi extrem de scumpe, și de folosire a lor, deci nu putem să le luăm în calcul în acest moment. O decizie în acest sens va fi luată în cadrul ministerului, în cursul acestui an”, a spus ministrul Apararii atunci cand a fost intrebat despre revitalizarea MiG-ului 29.

Daca, si aici e un mare daca, ar exista pe undeva, ascunsi bine, bani pentru acest proiect de refacere a escadrilei de 29, mult mai bine ar fi folositi pentru a cumpara o noua escadrila, a treia sau a patra, de F-16, chiar si second. Pentru ca de la peste 30 de avioane cat de cat moderne in sus poti vorbi despre o Forta Aeriana si nu doar despre o Politie Aeriana.

In momentul asta nu sper decat ca factorii de decizie, oricare ar fi ei, sa semneze pana la urma pentru a doua escadrila de F-16 si apoi sa mai vedem. Dar e important sa stim ca vine si a doua escadrila cat mai repede.

8
Leave a Reply

avatar
5 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Bogdan oarecarezaeluLanceRObiCezar Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Da,pt modernizarea Mig29 și Nu pt f16 luate de la remat.

Cezar
Guest
Cezar

Opinia mea a fost de la bun inceput ca MIG 29 ar fi doar o ciorba reancalzita….si acra pe deasupra!

No way! 🙂

Obi
Guest
Obi

Bine ca au modernizat mig 21 si au lasat sa rugineasca mig 29, destepti baieti!!!

Jap
Guest
Jap

Ar fi fost o tigaie de cartofi prăjiţi,cu ochiuri,salată și varză murată,Cezar-san.

zaelu
Guest
zaelu

Mig-urile 29 ar fi bine macar sa le conserve mai bine. Ca nu se stie cind o sa fie bani sau timp sa le reconditioneze la nivel de avioane de airshow. Dupa 50 de ani toti regretam ca nu putem sa vedem airshow-uri cu avioanele care au fost in dotarea Romaniei din cauza ca unii nu au vazut mai mult de virful pantofilor…

Ca avioane operationale… Mig-29 nu numai ca are problemele amintite in articol dar avionica si armamentul nu sint compatibile NATO… iar de la Ukrainieni sigur nu ar fi aduse reconditionate la standard NATO…

Bogdan oarecare
Guest
Bogdan oarecare

Noi suntem poporul in a carui aviatie MiGul 29 nu si-a gasit niciodata locul. Cand a venit nou au fost luminati care au scos migul 21 in fata din toate punctele de vedere. Cand a venit vremea modernizarii, eu fost putin ca erau doar 18. Acuma cand am ajuns la nivelul sa ne mancam de sub unghii ca sa cumparam 12 avioane la mana a treia, alea 18 sunt vechi si sunt rusesti. Desi avionica de pe sniper era similara cu cea de pe Ful 16 de-l luam acuma. Sunt curios cati dintre cei care sustin asa mult Viperul la… Read more »