Primul zbor pentru primul F-35 turcesc

Foto: Clinton White/ High Brass Photography
Turcia este foarte aproape de a primi oficial primul avion de generatie V, F-35 Lightning II, eveniment ce ar fi programat pentru data de 21 iunie. Pana atunci, avionul cu numarul 18-001 a efectuat primul zbor.

Avem, asadar, un F-35 cu drapelul Turciei pe derive in ciuda tentativelor unor politicieni americani de a bloca vanzarea avioanelor catre Ankara.

Dupa ceremonia oficiala de livrare a avionului acesta nu va lua insa drumul Turciei, ci va ramane cel putin un an in Statele Unite, tara in care se vor pregati doi piloti turci.

Abia dupa ce acestia vor trece de toate etapele, presa turca avansand termenul de septembrie 2019, doua avioane F-35 vor lua drumul Turciei pentru a continua programul de testare si integrare in cadrul Türk Hava Kuvvetleri.

Ramane de vazut ce se va intampla pentru ca exista un grup restrans de parlamentari americani ce vrea sa blocheze vanzarea 35-ului catre Turcia din cauza legaturilor tot mai stranse, din punct de vedere militar, dintre Ankara si Moscova.

Mai multe fotografii de la primul zbor al 35-ului turcesc gasiti pe canalul de Flickr al lui Clinton White.

3
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
LanceRJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Turcaleții își vor primi toate avioanele pînă la urmă,indiferent ce zic unii pe la Washington. După experiența acumulată cu F-16 și partener în programul F35,pe turci îi bate gîndul să fabrice propiul avion de generație a V.

Jap
Guest
Jap

Nu-i subestima pe turci.