Saab primeste a doua comanda FMV pentru dezvoltarea Gripen E

Read Time:2 Minute, 27 Second

Saab-GripenCompania de apărare şi securitate Saab a primit, în cadrul acordului cu Administraţia suedeză pentru Material de Apărare (FMV), făcut public pe 15 februarie 2013, o comandă de dezvoltare cifrată la 10,7 miliarde SEK (1,28 miliarde euro) pentru operaţii în perioada 2015-2023.

Acordul cu FMV referitor la Gripen E, care a fost dat publicităţii pe 15 februarie 2013, include dezvoltarea şi modificarea Gripen E pentru Suedia în perioada 2013-2026, precum şi o comandă posibilă pentru producerea noului Gripen E pentru Elveţia.

Astăzi, FMV a plasat comanda pentru restul muncii de dezvoltare a Gripen E, în echivalent a 1,28 miliarde de euro. Comanda include activitatea de definiţie şi dezvoltare, precum şi adaptarea echipamentului de testare şi încercări, a simulatoarelor, etc.

Valoarea totală a comenzilor posibile conform acordului se ridică la echivalentul a 6,63 miliarde euro, din care au fost primiţi până acum echivalentul a 1,57 miliarde euro, iar aceste sume vor fi contabilizate pe măsură ce se primeşte fiecare comandă. Restul comenzilor din acord se aşteaptă în 2013-1014.

„Aceasta este o comandă de o importanţă strategică şi de mare semnificaţie atât pentru Saab, ca firmă, cât şi pentru Gripen, ca sistem. Gripen este unul dintre cele mai moderne sisteme de avioane de luptă cu reacţie şi prin această comandă de dezvoltare, şi comanda de modificare aşteptată din partea Suediei, deţinem un puternic avantaj competitiv acum, când ne sporim eforturile pe piaţa de export”, a declarat Preşedintele şi CEO al Saab, Håkan Buskhe.

Sitemul Gripen este un sistem unic de avion de luptă cu o capabilitate sporită de apărare. În prezent, sistemul este folosit de cinci ţări şi de Forţele Aeriene Britanice, în scop de antrenament.

„Acum avem comenzi de la FMV pentru dezvoltarea completă a Gripen E, ceea ce ne permite nouă, FMV şi partenerilor noştri să lucrăm foarte eficient din punctul de vedere al costurilor. În programele noastre civile, proiectul Neuron şi programul Gripen Demo am dezvoltat şi testat sistematic şi pas cu pas o metodologie pentru dezvoltarea sistemelor de avioane, ceea ce ne face unici ca eficienţă în industria noastră la nivel global”, a declarat Lennart Sindahl, Şeful Saab business area Aeronautics.

Aşa cum s-a făcut public pe 15 februarie 2013, celelalte părţi ale acordului cu FMV includ: posibile comenzi de modificare a 60 de Gripen C în Gripen E pentru Suedia cu primele livrări în Suedia în 2018; echipament specific pentru misiuni şi suport şi mentenanţă pentru Gripen E pentru Suedia, cu livrări iniţiale în 2018, şi livrarea de 22 Gripen E noi nouţe, şi echipamentul aferent pentru Elveţia, dacă această ţară va decide să achiziţioneze Gripen E.

Acordul include drepturi pentru FMV – condiţionate de anumite premise – de a face anulări totale sau parţiale. În acest caz, Saab are dreptul la costuri de compensare şi de încetare. Acordul mai include şi secţiuni care reglementează condiţiile în cazul în care Elveţia s-ar decide să nu achiziţioneze Gripen E.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Mariana Dragescu, fost pilot in „Escadrila Alba”, a murit
Next post Boeing 787 reparat a zburat pentru prima data
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x