Se incearca militarizarea si capusarea Romatsa?

Read Time:3 Minute, 37 Second

Foto: Adevarul
Foto: Adevarul
Va propun pentru astazi un articol extrem de interesant din Romania Libera. Nu trebuie privit ca un adevar absolut, ci ca un puternic semnal de alarma.

La Romatsa se pare ca se intampla niste lucruri dintre cele mai grave, iar asta nu e bine.

Directorul Romatsa, general pensionar al forţelor aeriene, este acuzat de angajaţi că a modificat ilegal organigrama instituţiei, pentru a face loc unor „găşti politice” care caută un loc de muncă bine plătit.

Activitatea celei mai importante autorități pentru siguranța traficului aerian se desfășoară într-un haos generalizat de la 1 martie, conform liderilor de sindicat, din cauza modificării ilegale aduse orgnigramei de funcționare a Romatsa. Angajații administrației române a serviciilor de trafic aerian îl acuză pe directorul general Ion Stanciu că a decis desființarea unor direcții și reînfințarea altora noi, precum şi crearea mai multor posturi de director decât era necesar pentru a face loc un persoane sprijinite de mediul politic.

„Noua organigramă creează haos general. S-au înființat cinci direcții noi, pentru toată gașca politică. S-au făcut în ultimul timp multe angajări ilegale de militari pensionari, pentru care am făcut plângere la DNA”, a declarat pentru România liberă Gabriel Tudorache, liderul Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian ATCOR. Acesta a menţionat că, de asemenea, a contestat în contencios admnistrativ modificările aduse organigramei.

Sindicaliști sunt convinși că Romatsa este supusă în prezent unui proces de „militarizare mascată”. Managerul Ion Stanciu este general pensionat din forţele aeriene române şi, conform lui Gabriel Tudorache, a angajat în ultima vreme tot mai mulți foști militari. Nemulțumiți de situație, vechii salariaţi ai Romtsa au pichetat ieri sediul administrației, pentru a protesta față de ilegalităţile pe care le reclamă. Anterior, au trimis două scrisori deschise către președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta, pe aceeaşi temă, dar adresele au rămas fără răspuns deocamdată.

„Nu protestăm pentru drepturi salariale, pentru că nouă nu ne taie nimic. Dar asistem la un șir prea mare de ilegalități. De exemplu, pe noi ne obligă acum să semnăm contract individual de muncă cu o entitate care nu există. Eu sunt control de trafic, angajat Romatsa, dar am contract cu direcția București. În noua organigramă, direcția a fost desființată. Ei îmi dau un act adițional prin care să semnez cu Romatsa sediul central. Însă această entitate nu există juridic încă, pentru că nu a fost înregistrată potrivit legii”, a menționat Gabriel Tudorache.

Acesta a precizat că sindicatele au blocat o încercare a conducerii de a înscrie noile modificări la Registrul Comerțului, aşa încât, până instanța dă un răspuns la plângerile făcute, situaţia din cadrul Romatsa rămâne ambiguă.

„Din cauza asta, este haos general. Noi suntem profesioniști și încercăm să ne facem treaba corect, să nu apară accidente. Dar vă dați seama sub ce stres lucrează un controlor de trafic aerian, care și așa are una dintre cele mai grele meserii, când nu știe ce se va întâmpla mâine cu locul său de muncă”, a susținut liderul sindicatului ATCOR.

Potrivi unor surse din cadrul companiei, cei care doresc să preia complet conducerea Romatsa ar fi interesați de veniturile anuale de aproximativ 30 de milioane de euro provenite din încasarea taxelor de survol pentru aeronavele care trec prin spațiul aerian al României. „Toţi controlorii de trafic aerian, dar şi restul angajaţilor sunt hotărîţi să se împotrivească şi nu vor ceda sub nicio ameninţare. Există o stare de stres generală şi neîncredere în conducere şi nesiguranţa locului de muncă”, ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, un salariat Romtsa.

Directorul general Ion Stanciu nu a putut fi contactat, în ciuda încercărilor noastre. Totuși, acesta a remis anterior un comunicat de presă în care afirmă că sindicatele dau dovadă de rea credinţă, deoarece au evitat o discuție cu domnia sa și reprezentanții Ministrului Delegat pentru Dialog Social şi ai Ministerului Transporturilor.

„Din nefericire, liderii sindicali care au lansat în spaţiul public informaţii care nu reprezintă adevărul, au refuzat întrevederea alegând partea denigrării conducerii executive a regiei”, se arată în respectivul comunicat. Liderul de sindicat Gabriel Tudorache afirmă că a comunicat conducerii că nu vor participa la întâlnirea menţionată pentru că subiectul organigramei nu poate fi negociat.

După pichetarea de ieri, sindicaliştii au fost convocaţi pentru luni la Ministerul Transporturilor, pentru o nouă încercare a de a lămuri situaţia explozivă de la Romtsa.

Via Romania Libera

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Bulgaria, tot mai aproape de F-16: Imprumuta avioane din Grecia
Next post Argentina, intre avioanele chinezesti si Mirage-urile din Franta
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x