Teoria conspiratiei in cazul Airbus-ului prabusit la Balotesti

Read Time:3 Minute, 13 Second

Pentru amatorii de teorii ale conspiratiei, si nu numai, un articol usor tabloidizat despre accidentul de la Balotesti, din urma cu 17 ani, atunci cand un Airbus TAROM s-a prabusit la putin timp dupa decolare:

„Azi se împlinesc 17 ani de la accidentul aviatic din 31 martie 1995, petrecut la Baloteşti. Dosarul cu datele anchetei oficiale nu e disponibil. În schimb, rezultatul a fost făcut public: o problemă tehnică şi eroarea piloţilor. Există voci, printre care şi a fratelui căpitanului, care susţin că nu poate fi vorba de eroare umană. Dovezile sunt tulburătoare.

Astăzi e marcat al 17- lea an din momentul când aeronava Airbus A310-324 a companiei Tarom, botezată Muntenia, s-a prăbuşit pe un câmp din Baloteşti. Toţi cei 60 de pasageri ai zborului Ro371 au decedat. Ancheta oficială indică faptul că la producerea catastrofei au contribuit o problemă tehnică (un motor a tras mai tare decât celălalt) şi o eroare umană.

Fratele căpitanului a strâns dovezi

Există voci care contrazic acest rezultat. Marian Bătănoiu, fratele căpitanului de pe aeronava Muntenia, a strâns informaţii în primele zile de după accident şi de-a lungul anilor care tind să indice o explozie la bord ce a dus la pierderea comenzilor avionului.

„În primul rând, Ilie (căpitanul) a mai avut problema cu motoarele, să-i tragă unul mai tare şi a rezolvat-o. Mi-a povestit cu mult timp înainte să moară. În 1994, la Paris, alt echipaj Tarom a pierdut controlul unui avion identic cu cel prăbuşit, tot la altitudine mică. Ei au redresat rapid aeronava, nu văd de ce în 1995 Ilie şi Ionel Stoi nu ar fi reuşit. La locul accidentului, resturile erau întinse pe o suprafaţă relativ mică, dar coada nu a fost găsită. Dacă un avion pierde coada în zbor, ia o traiectorie incertă, se roteşte şi se răstoarnă spre pământ. Iar ei s-au înfipt în pământ cu burta aeronavei în sus. Au fost martori oculari care spuneau că au văzut o explozie la coada avionului”, şi-a început Marian Bătănoiu povestea. Disperat să găsească orice rest din cel care i-a fost frate, Marian a observat o serie de lucruri ciudate.

Câteva lucruri neelucidate până acum

Marian Bătănoiu a recuperat mapa de zbor a fratelui său şi, după cum ne-a povestit, actele de predare ale avionului (de dinainte să plece în cursă) conţineau numele lui Ilie Bătănoiu, dar semnătura pusă pe document nu i-ar fi aparţinut.

„Îi ştiam semnătura! Era a altcuiva, iar Stoi nu semnase nici el!”
„Ofiţerul radarului din capătul pistei de la Otopeni mi-a zis că avionul a dispărut de pe radar înainte să se audă bubuitura produsă de impactul aeronavei cu pământul”, spune fratele pilotului.

Bătănoiu susţine că s-ar fi găsit un paşaport cu un nume care nu figura pe lista pasagerilor.

„L-am întrebat pe procurorul criminalist Marian Nazat ce-i cu acel nume şi el mi-a zis să-mi ţin gura”.
„O persoană care a ascultat înregistrările dintre piloţi mi-a relatat că Ilie a zis înainte să se prăbuşească: Suntem pierduţi, nu-l mai controlăm! Ei au trecut acolo că se aude un şuierat şi că nu se înţelege. Poate au şters…”, a încheiat Marian Bătănoiu.

A fost răzbunarea Mafiei japoneze?

În acea perioadă, autorităţile române o reţinuseră la Bucureşti pe japoneza Yukiko Ekita, care ar fi avut conexiuni cu gruparea teroristă niponă Aum. În presa vremii s-a speculat faptul că autorităţile ar fi predat-o pe Ekita omologilor japonezi în capitala Thailandei, Bangkok, şi că teroriştii ar fi atacat avionul pentru a se răzbuna pe noi.

„Printre resturi am văzut o piele de pe spatele cuiva, tatuată în întregime. Era un dragon şi lângă se afla legitimaţia de poliţie a unui thailandez. S-a spus apoi că acesta fusese reprezentantul unei bănci. Poate era sub acoperire”, ne-a povestit Bătănoiu.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
George

Compania Tarom, desi nu a avut o dotare de prima mana, datorita pilotilor romani recunoscuti in lume, a avut un coeficient de siguranta foarte bun. Printre navele deja uzate si cumparate la suprapret de expremierul Petre Roman care a incasat un comision gras de cel putin milioane dolari se afla si aeronava Airbus A-310, botezata „Muntenia”. Construita in 1987, cumparata in 1994, avea peste 31000 ore de zbor si a fost reasigurata pentru circa 50 milioane de dolari de catre Victor Stanculescu zis „picior de gips” implicat serios in lovitura antiromanesca din Decembrie 1989. Pe 31 Martie 1995, aeronava efectua… Read more »

Gogu velisaru

Exclus asimetria motoarelor ,Au fost gasite pe pista resturi de la bar si bagaje .conluzie bomba la bord de cine si ptr ce ?

RADU

Citit. Multumiri!

Previous post Jurgis Kairys antreneaza lotul national de acrobatie
Next post De ce poate ajunge România ţara fără low-cost
5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x